Перша жінка на чолі ЦРУ: стало відомо, хто така Джина Хаспел

Перша жінка на чолі ЦРУ: стало відомо, хто така Джина Хаспел
Gina Haspel

У 2002 році Хаспел керувала «чорним відділком» - в'язницею ЦРУ в Таїланді під кодовою назвою «Котяче око»

У вівторок, 13 березня, президент США Дональд Трамп призначив на посаду директора Центрального розвідувального управління Джину Хаспел, яка раніше працювала першим заступником очільника відомства. Геспел стала першою жінкою на чолі ЦРУ.

Джина Хаспел народилася 1 жовтня 1956 року. Вона почала працювати в ЦРУ в 1985 році.

У 2002 році Хаспелкерувала «чорним відділком» - в'язницею ЦРУ в Таїланді під кодовою назвою «Котяче око». Там утримували підозрюваних у відношенні до терористичної організації «Аль-Каїда» Абд аль-Рахіма аль-Нашірі та Абу Зубайдаха. У звіті Комітету Сенату з розвідки щодо тортур у ЦРУ йшлося, що цих в'язнів допитували із застосуванням заборонених методів. Їх топили, позбавляли сну та застосовували інші тортури, внаслідок чого Зубайдах втратив ліве око.

Пізніше Хаспел стала начальником штабу у Центрі боротьби з тероризмом ЦРУ, очолюваному Хосе Родрігесом. У своїх мемуарах Родрігес писав, що Хаспел у 2005 році наказала знищити десятки відеокасет із таїландського «чорного відділку».

У 2013 році тодішній директор ЦРУ Джон Бреннан призначив Хаспел виконуючим обов'язки заступника директора Національної служби охорони довкілля, що здійснює приховані операції по всьому світу. Проте її зняли з цієї посади назавжди через критику щодо її участі в програмі «Передача, утримання та допит». Хаспел також посідала посаду заступника директора Національної служби надзвичайної розвідки та прихованої дії.

2 лютого 2017 року президент Дональд Трамп призначив Хаспел заступником директора ЦРУ. 8 лютого кілька членів Комітету Сенату з розвідки закликали Трампа переглянути призначення Хаспел на посаду заступника директора через відомості про несанкціоноване знищення відеокасет із допитами ЦРУ аль-Нашірі та Зубайдаха, що могли підтвердити використання тортур.

Хаспел має нагороду Джорджа Герберта Вокера Буша за досконалість у боротьбі з тероризмом, премію Донована, медаль розвідки за заслуги та премію президента.

Нагадаємо, 13 березня президент США Дональд Трамп звільнив із посади секретаря Держдепу Рекса Тіллерсона, призначивши на його місце директора ЦРУ Майка Помпео.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: