Підписання асоціації з ЄС у 2013 році зірвала справа Тимошенко – екс-глава МЗС

Підписання асоціації з ЄС у 2013 році зірвала справа Тимошенко – екс-глава МЗС

Кожара назвав об’єктивні та суб’єктивні причини непідписання Угоди про асоціацію з ЄС у 2013 році

Колишній міністр закордонних справ України Леонід Кожара впевнений, що підписання Угоди про асоціацію з Євросоюзом у 2013 році зірвала справа Юлії Тимошенко. Про це він заявив в інтерв’ю «Главкому».
«На той час питання, випускати чи не випускати Юлію Тимошенко з в’язниці, превалювало над питаннями впровадження Угоди. Виходило так. Я приїжджаю, наприклад, до Брюсселю, до єврокомісарів і кажу: давайте, поки не настав колапс, говорити у тристоронньому форматі. Наприклад, якщо Росія каже, що блокуватиме м'ясо-молочну продукцію з України у разі вільної торгівлі з ЄС, треба визначити формат встановлення держави походження товару або вилучити цей товар із вільної торгівлі. Але найчастіше мені давали таку відповідь: слухайте, ви спочатку відпустіть Юлію Тимошенко, і тоді будемо обговорювати», - розповів Кожара.
Він згадав про «шалений тиск» окремих європейських лідерів, європейських партій на Єврокомісію, на конкретні держави з цього приводу.
«Для деяких впливових європейських політиків визволення з в’язниці Юлії Тимошенко було частиною політики. Ця лінія буда важливою частиною передвиборчої кампанії президента Литви Далі Грібаускайте, наприклад. Канцлер Німеччини Ангела Меркель також тримала це питання на озброєнні. Це для них було питання принципу», - наголосив екс-міністр.
На його думку, для рішення не підписувати асоціацію були об’єктивні та суб’єктивні причини. Об’єктивними він назвав неготовність України станом на листопад 2013 року до вільної торгівлі з Європою, оскільки залишалися невирішеними технічні питання.
«Коли ми почали процес підготовки до підписання Угоди про асоціацію, Російська Федерація одразу заявила про свої побоювання, що угода про вільну торгівлю з ЄС увійде у конфлікт з угодою про вільну торгівлю з СНД і РФ. Це були питання технічного рівня… Ми багато разів звертались до Європейської комісії з пропозицією створити тристоронню групу, щоб разом обговорювати питання одночасного функціонування двох зон вільної торгівлі. Та, на жаль, в ці процеси дуже сильно втрутилась політична ситуація», - зазначив Кожара.
За його словами, суб’єктивною причиною була, насамперед, позиція тогочасного президента Януковича.
«Росія нам пропонувала спокуси у вигляді величезних кредитів. При чому, грошей найвищої якості на відміну від МВФ, який вимагав підписувати меморандум з вимогами. А Росія нам ні під що пропонувала 15 мільярдів доларів США, просто викуповуючи наші євробонди на європейських біржах. Зрозуміло, що це була величезна спокуса. І це стало суб’єктивним мотивом відкласти переговори», - вважає екс-міністр.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: