Податківці назвали дату, з якої підприємці можуть не вести книгу обліку доходів

Податківці назвали дату, з якої підприємці можуть не вести книгу обліку доходів
Зменшено розмір штрафів за порушення платниками ПДВ граничного строку для реєстрації податкових накладних

Для ФОПів та фізосіб, які провадять незалежну професійну діяльність, передбачена можливість вести облік доходів і витрат у зручній для них формі

Закон № 786 відкоригував порядок ведення обліку для ФОПів. Норми, які стосуються Електронного кабінету платника, набирають чинності з 8 листопада 2020 року. Про це повідомляє Головне управління ДПС в Одеській області.

ФОПам платникам єдиного податку І і ІІ груп та платникам єдиного податку ІІІ групи, які не є платниками податку на додану вартість, з 01.01.2021 року можна вести облік у довільній формі в паперовому та/або електронному вигляді шляхом помісячного відображення отриманих доходів.

ФОПи платники єдиного податку ІІІ групи, які є платниками податку на додану вартість, ведуть облік у довільній формі шляхом помісячного відображення доходів та витрат.

Юрособи – платники єдиного податку ІІІ групи використовують дані спрощеного бухгалтерського обліку щодо доходів та витрат з урахуванням положень пунктів 44.2, 44.3 статті 44 ПКУ.

Для ФОПів та фізосіб, які провадять незалежну професійну діяльність, передбачена можливість вести облік доходів і витрат у зручній для них формі – паперовій або електронній, у т.ч. через Електронний кабінет.

Крім того, Закон № 786 скасовує договір про визнання електронних документів для реєстрації в Електронному кабінеті платника та передбачає, що в Електронному кабінеті відображатимуться податкові повідомлення.

Контролюючий орган буде вести листування з платниками податків в електронній формі, якщо вони подали заяву про бажання отримувати документи через Електронний кабінет.

Крім того, зменшено розмір штрафів за порушення платниками ПДВ граничного строку для реєстрації податкових накладних та/або розрахунків коригування до таких податкових накладних в ЄРПН:

  • у разі відсутності реєстрації – 2,5 % (було 5 %) від обсягу постачання без ПДВ, але не більше 1700 гривень (було 3 400 гривень);
  • у разі несвоєчасної реєстрації – 1 % (було 2 %) від обсягу постачання без ПДВ, але не більше 510 гривень (було 1 020 гривень).

Нагадаємо, 5 серпня президент Володимир Зеленський підписав закон про відміну паперових бухгалтерських книг, який Верховна Рада ухвалила 14 липня 2020 року.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: