Порошенко закликав європартнерів не давати притулку олігархам-втікачам

Порошенко закликав європартнерів не давати притулку олігархам-втікачам
Петро Порошенко

Олігархи, які живуть в розкішному засланні в Західній Європі, першими зможуть зіткнутися з антикорупційним судом

Президент України Петро Порошенко закликав європейських партнерів не надавати притулку чиновникам та олігархам, які прагнуть ухилитися від українського правосуддя

Про це він написав у статті під назвою «Моя мета - перемогти корупцію в Україні» для видання The Washington Post.

Порошенко зазначив, що будучи обраним у травні 2014 року, вирішив побудувати абсолютно нову архітектуру для боротьби з корупцією.

«Моїми союзниками на цьому напрямі були активне українське громадянське суспільство та його волонтерські мережі разом з нашими міжнародними партнерами в Європейському Союзі, Міжнародному валютному фонді та Північній Америці. Це було б колосальним завданням навіть у найкращі часи, але зусилля України з будівництва свого нового майбутнього блокувалися ворогами всередині і зовні на кожному кроці», - розповів він.

Президент України нагадав, що 7 червня парламент України прийняв довгоочікуваний закон про створення спеціального антикорупційного суду.

«Після запуску суд розпочне свою роботу, допомагаючи закрити всі наявні корупційні схеми, які залишилися в Україні, і притягуючи винних осіб до відповідальності. Однак система не буде повністю ефективною, якщо й наші європейські партнери не відіграватимуть свою роль у забезпеченні високого рівня перевірки потоків капіталу з України та не припинять надавати притулок чиновникам і олігархам, які прагнуть ухилитися від правосуддя в українських судах», - зазначає Порошенко. 

За його словами, українська боротьба з корупцією також має своїх внутрішніх ворогів - «від популістів до корисливих інтересів зацікавлених груп».

«Проте українська боротьба з корупцією також має своїх внутрішніх ворогів від популістів до корисливих інтересів зацікавлених груп. Як і їхні союзники в деяких країнах Європи, популісти України голосно використовують риторику боротьби з корупцією, не будучи зацікавленими у вирішенні цієї проблеми. Вони є членами колишньої Партії регіонів Віктора Януковича та антиреформістських олігархів. Зрештою, олігархи, які живуть в розкішному засланні в Західній Європі, першими зможуть стикнутися з антикорупційним судом», - зауважив Порошенко.

Втім, на його переконання, прийняття закону про антикорупційний суд - «це прорив і зміна правил гри». Наступним завданням глава держави вбачає якнайшвидше забезпечення функціонування антикорупційного суду, коли зарубіжні експерти будуть здійснювати нагляд за відкритим і прозорим відбором професійних суддів, а кандидати пройдуть ретельну перевірку.

«Так, ми маємо ще багато роботи попереду, але, прийнявши цей закон, ми продемонстрували, що назад шляху не буде, будуть лише наші спільні і злагоджені зусилля аби стати мирним, безпечним, вільним від корупції союзником ЄС та НАТО у сильнішій та об'єднаній Європі», - підсумував Порошенко.

Напередодні президент Петро Порошенко розповів, коли закон про запуск Антикорупційного суду може бути в Раді.

Як відомо, президент чекає міжнародних експертів з відбору суддів Антикорупційного суду

Нагадаємо, 7 червня народні депутати проголосували за створення в Україні Антикорупційного суду. Після голосування в парламенті виступив президент Петро Порошенко.

11 червня президент підписав закон про Вищий антикорупційний суд. Церемонія офіційного підписання відбулася під час зустрічі глави держави зі слухачами Академії лідерства.

Міжнародний валютний фонд перевірить прийнятий Радою закон про Антикорупційний суд на відповідність домовленостям за програмою реформ, що підтримується МВФ.

14 червня набув чинності закон про Антикорупційний суд.

Читайте також: 

Диявол у деталях. Що не так із законом про Антикорупційний суд

Хто не підтримав закон про Антикорупційний суд? Поіменне голосування у Раді

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: