Посольство України в Мексиці потрапило у скандал із вимаганням «благодійних внесків»

Посольство України в Мексиці потрапило у скандал із вимаганням «благодійних внесків»

За даними журналістів, посольство України в Мексиці за запитом МЗС відзвітувало про зібрані кошти – на сьогодні ця сума перевищила 5 тисяч доларів

Українське посольство в Мексиці звинуватили в тому, що воно вимагає гроші з тамтешніх громадян під час отримання візи. Про це відкрито заявили двоє мексиканців у Києві.

Про це повідомляє ТСН.

«Тричі, коли я звертався по візу, коли процес розпочинався, вони показували такий аркуш, на якому написано листа, і вона просить вас написати аналогічний, де йдеться про те, що ви робите благодійний внесок у розмірі 80-100 доларів у руки консулу чи комусь іншому в посольстві, і тоді ви отримаєте візу. Звісно, за візу сплачується окремо», - заявив адвокат Карлос Едуардо Сото Тревіно, який часто приїздить в Україну, бо в нього тут дружина та бізнес.

Адвокат розповідає, що візові питання вирішує консул Ганна Пророк. Щоразу віза коштувала Карлосу по сто доларів, а ось сума внеску добровільна, але має певні рамки – від 80 доларів. «Вона, Ганна Пророк, радить написати цей лист власноруч і віддати кошти на благодійність без чека», - стверджує він.

Інший мексиканець Сергіо Пенья Серрано, який також одружений з українкою, підтверджує, що в посольстві на стенді «Інформація» справді висить приклад листа про добровільні пожертви. «На столі лежала форма листа, яку треба було відтворити, про те, що я добровільно жертвую гроші на Донбас», - каже він.

Сергіо розповідає, що його обурили такі нав’язливі заклики до благодійності. «Консул сказала, що немає жодного стосунку до цього документу, тоді я відповів, що вони мають забрати його з консульського відділу. Я спитав, що це за папірець? Вона сказала, не знаю!» - розповів мексиканець і додав, що нічого платити не став.

Утім, коли настав час забирати візу, Сергіо не пустили до посольства. «За візу я сплатив особисто в руки консулу, не через банк. Жодного чека не отримав. Це було дуже дивно. Вона не дозволила мені зайти, а гроші взяла на задньому дворі посольства», - стверджує чоловік.

Журналістам вдалося додзвонитися до консула України в Мексиці Ганни Пророк. Спершу вона сказала, що нічого не знає про благодійність: «Такого бути не може. Я такого випадку не знаю». Під час третього дзвінка консул заявила: «Якщо громадяни здають гроші на АТО – це їхня особиста справа, а не моя».  

У Міністерстві закордонних справ розпочали перевірку запиту журналістів, але порушень не знайшли. Виявляється, гроші на потреби війська збирають із 2014 року. «Я маю повідомити, що це добровільна справа, отже, ініціативно окремі співробітники виявили бажання формувати ці кошти і передавали їх в київський військовий госпіталь на лікування військових, які опинилися в зоні бойових дій», - пояснив заступник директора консульської служби Міністерства закордонних справ України Василь Кирилич.

За даними журналістів, посольство України в Мексиці за запитом МЗС відзвітувало про зібрані кошти – на сьогодні ця сума перевищила 5 тисяч доларів. Кошти, на думку дипломатів, доставляють дипломатичною поштою.

Журналісти обдзвонили з десяток інших дипустанов із запитанням, чи закликають вони іноземних громадян скидатися на війну в Україні, але здебільшого всі мовчать. Відгукнулися лише в посольстві України в Лівані – там гроші консульський відділ не збирає. «Ми не можемо це поєднувати з видачею віз. Це буде виглядати, як певний натяк оплати за візу», - пояснив тамтешній посол.

Вигодонабувачем мексиканської допомоги має бути столичний шпиталь, але там інформацію не підтверджують. Охоронець пояснив, що коментарів без дозволу головного управління Генштабу ніхто не дає, а волонтери про мексиканських доброчинців, які збирають допомогу шпиталю, не знають. «З ваших вуст ми перший раз це все почули, чесно кажучи. Самим уже стало цікаво», - зізналися представники «Волонтерської сотні».

Журналісти направили до МЗС додатковий запит із пропозицією провести службове розслідування.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: