Мексиканські пригоди олігарха Фукса та його друзів з Верховної Ради

Влада і бізнес
Мексиканські пригоди олігарха Фукса та його друзів з Верховної Ради
На своєму telegram-каналі Фукс уже встиг передати привіт з Мексики недругам

Російський олігарх активно розширює свій бізнес в Україні і в цьому йому радо допомагають політики з протилежних таборів

Олігарха російського походження Павла Фукса разом із впливовим нардепом з «Народного фронту» Андрієм Іванчуком затримали у Мексиці. Вчора цю сенсаційну  інформацію оприлюднила журналіст-розслідувач Наталія Седлецька із посиланням на власні джерела.

Вони прибули до Мексики приватним літаком (який, за даними ЗМІ, належить нардепу з Опоблоку Нестору Шуфричу) із Британії (Фарнборо). Працівники міграційної служби одразу відпустили Іванчука (бо той прихопив із собою дипломатичний паспорт, який, як відомо, нардепи не можуть використовувати у приватних поїздках – лише у робочих), проблеми на кордоні мав тільки Фукс.

Втім сам бізнесмен поспішив спростувати інформацію про своє затримання. «Це фейк», – переконував він журналістів.

Сьогодні ж окремі ЗМІ уточнили, що разом із вказаними персонами перебував і третій vip-мандрівник: Віталій Хомутинник.

Глава МЗС України Павло Клімкін підтвердив інформацію про перебування Іванчука та Фукса у Мексиці. Міністр запевнив, що наразі в учасників інциденту все гаразд. «Пана Іванчука ніхто не затримував, все було нормально. Він спокійно в'їхав. Щодо пана Фукса – до нього були запитання про дозвіл на в'їзд», – уточнив Клімкін.

Якщо винести за дужки усі деталі, ця скандальна історія зайвий раз демонструє: коли мова йде про бізнес-інтереси, політики з протилежних таборів забувають про ідеологію і принципи, які вони проголошують з екранів та білбордів. «Політичні опоненти» чудово знаходять спільну мову, аби заробляти гроші і витрачати їх подалі від очей виборців. Наприклад, у Мексиці…

Канкун — прибережне місто та всесвітньовідомий курорт у найсхіднішому штаті Мексики Кінтана-Роо. Найдорожчий мексиканський курорт на усьому узбережжі Карибського басейну. Місто розташоване на півострові Юкатан на березі Юкатанської протоки, що відділяє його від Куби.
У місті функціонує міжнародний аеропорт, який є другим у країні за обсягом пасажирських перевезень.
Канкун – найдорожчий мексиканський курорт на усьому узбережжі Карибського басейну, на якому відпочивають переважно американці

Найімовірнішою причиною затримки Фукса у Мексиці може бути те, що його внесено у «чорний список» нев’їздних осіб до США, Ізраїлю та низки інших країн. В інтернеті гуляє історія про те, що персоною нон-грата, зокрема, у Сполучених Штатах Фукс став через власну необачність та схильність вдаватися до погроз під час вирішення проблем. Так, у позаминулому році Фукс нібито за пару сотень тисяч доларів придбав у лобіста американської Республіканської партії, вихідця з пострадянського простору, два квитки на інавгураційний сніданок Дональда Трампа: для себе та для нардепа з «Відродження» Віталія Хомутинника.

Однак виявилося, що місця були розташовані дуже далеко від центру подій – з них навіть роздивитися Трампа було важко. Фукс образився і почав вимагати від продавця повернути гроші. Той відмовився і пояснив, що не обіцяв місць поруч із президентом США. Тоді олігарх вдався до брутальних погроз. Емігрант перелякався і звернувся до правоохоронців. Наслідком інциденту стало занесення Фукса до чорного списку.

За даними ЗМІ, це не перший подібний інцидент у житті Фукса за останній рік. Так, у середині листопада минулого року, його так само не пустили в Ізраїль. Як відомо, нині у цій країні проживає бізнесмен Ігор Коломойський.

Друзі та вороги Фукса

Павло Фукс родом з Харкова, там само він отримав освіту та «правильних» друзів. У підлітковому віці він подружився зі старшими за себе знаними харків’янами Геннадієм Кернесом та Михайлом Добкіним. Цій дружбі вже майже три десятиліття.  Фукс закінчив Харківський університет будівництва та архітектури за напрямом «економіка», а поки вчився – успішно працював. Так, у 21 рік став радником генерального директора ТД «Інтрада», а в 1995-му – радником голови правління Промінвестбанку і був ним до 1999 року.

Геннадія Кернеса та Павла Фукса пов'язують роки дружбиГеннадія Кернеса та Павла Фукса пов'язують майже 30 років дружби

Приблизно у цей час він виїжджає до Москви, де заробляє стартовий капітал на початок «великої справи»: торгував горілкою, спиртом та курячими стегнами. У 2002 році – спільно з казахстанським бізнесменом Мухтаром Аблязовим, якого з 2005 року звинувачують у розкраданні $6 млрд у БТА банку, у РФ він створив свою першу девелоперську компанію «Техінвест». З того часу його бізнес у Москві ріс і міцнів.

У 2015 році Фукс повертається в Україну, де вже провернув кілька вкрай вигідних оборудок. По-перше, він спустошив кишені Київського метрополітену. Так, у 2017-му він став власником «Укррослізингу», якому метрополітен завинив майже 2 млрд грн за поставлені у 2009 році вагони. Насправді борг складав лише 366 млн грн, однак через пеню, інфляційні втрати і коефіцієнт корегування сума зросла до неймовірної величини. Після рішення суду про те, що Метрополітену таки потрібно віддавати борги, Фукс і став бенефіціаром «Укррослізингу». Щоправда, сам олігарх наполягає: власником був недовго, за кілька місяців компанія перейшла під управління австро-угорської компанії. Втім майже 300 млн грн Київський метрополітен станом на 24 жовтня 2018 року вже виплатив.

Однак не метрополітеном єдиним збагачується Фукс. Він планував придбати столичний бізнес-центр «Парус», однак поки це не вдалося. Також він цікавиться банківською сферою.

У 2017 році Фукс став одним з меценатів, які брали участь в будівництві меморіального комплексу «Бабин яр». Проект оцінюється в $50-100 млн. За словами Фукса, планується створити ендаумент-фонд, який буде залучати гроші інвесторів. Кошти ендаумента будуть розміщувати у великих інвестиційних фондах з метою отримання доходу. Таким чином Фукс отримує доступ до грошей фондів і зможе їх вкладати для отримання прибутку.

За даними ЗМІ, олігарх отримав добро від оточення нинішнього президента, зокрема Ігоря Кононенка, який нині вважається куратором енергетики, на купівлю енергетичних компаній. Фукс повністю викупив ТОВ «ДВ нафтогазовидобувна компанія» і 51% ПАТ «Девон» у Юрія Бойка і його бізнес-партнерів. На цьому він не зупинився і придбав 67% ТОВ «Голден Деррік» та 22,5% ПАТ «Видобувна компанія «Укрнафтобуріння». Частка в компанії «Укрнафтобуріння» є також у нардепа Віталія Хомутинника і олігарха Ігоря Коломойського. Разом із тим, сам Хомутинник, який за даними окремих ЗМІ, також опинився у Мексиці, спростовує співпрацю з Фуксом і каже, що вони просто товаришують.

Вибір саме цих активів не був випадковим: «Укрнафтобуріння», «Голден Деррік» та «Девон» розробляють найперспективніше Сахалінське газове родовище у Харківській області. Крім того «Голден Деррік» має 28 дозволів на видобуток газу на Полтавщині – документи компанія отримала ще за часів правління президента-втікача Віктор Януковича.

Тож зрозуміло, що Фуксу вдалося подружитися з представниками різних політичних сил. Йдеться про  Хомутинника, Шуфрича, Іванчука  – і це ще не повний список. Можна припустити, що за будь-якого розкладу після виборів його справи йтимуть угору. Як розказував харківський мер Геннадій Кернес в одному зі своїх інтерв’ю, Фукс має ще одного друга з Харкова: Вадима Рабіновича. «Рабінович і Фукс дружать уже понад 30 років. Рабінович з Харкова і я його теж уже давно знаю. Так сталося, що Рабінович пішов у політику, і щоб ви знали, він не відмовить у будь-якому проханні допомогти Харкову. Він завжди відкликається», – підкреслив міський голова Харкова.

Ще один харківський друг олігарха – глава МВС Арсен Аваков. В одному з останніх інтерв’ю він зізнався, що знає Фукса близько 25 років, а після повернення бізнесмена до України почав з ним частіше бачитися, ніж раніше.

У кінці 2017 року журналісти зафіксували, як Фукс приїздив на Банкову, де зустрічався із ще однією впливовою та вірною президенту людиною – Олександром Грановським, нардепом БПП.

Втім є у Фукса і вороги. Принаймні, точно один: бізнесмен та одіозний політик Михайло Бродський, у якого давній конфлікт з олігархом. Щоправда, через що посварилися бізнесмени – невідомо. На своєму telegram-каналі Фукс уже встиг передати привіт з мексиканського пляжу Бродському.  «Передаю привіт жирній свині», - сказав він і показав середній палець. Відео він назвав «Привіт з Мексики Обозревателю»

«Сірий кардинал», зубожілий та одинокий Іванчук

А от нардепа Андрія Іванчука, який також засвітився у мексиканському скандалі з Фуксом, називають «сірим кардиналом» «Народного фронту». Він – довірена особа екс-прем’єр-міністра та одного з лідерів цієї політичної сили Арсенія Яценюка. Іванчук прославився тим, що у декларації за 2015 рік вказав дохід за місяць в… одну тисячу гривень. Про свої численні статки змовчав.

Окрім того, що Іванчук міг бути каналом зв’язку з попереднім главою українського уряду, він також досі є головою парламентського комітету з питань економічної політики. Іншими словами, може впливати на вирішення питань щодо приватизації державного і комунального майна, націоналізації, банкрутства тощо. Сприяння у цих справах для становлення бізнес-імперії Фукса не було зайвим.

Цікаво, що під час поїздки і Фукс, і Іванчук були у супроводі дружин. Хоча ще у 2015 році нардеп оформив розлучення, власне, тоді з його декларації зникли і всі статки, оформлені на другу половину. У декларації, подану у березні минулого року, саме тоді він востаннє звітував перед НАЗК, дружина не вказана, лише донька.

Крім доньки, у документі ще згадується:

  • Квартира у Києві на 174,3 «квадрати»
  • Три картини
  • Годинники від Breguet, Vacheron Constantin, Rolex
  • Чотири одиниці зброї
  • Автомобіль Toyota Sequoia 2013 року випуску (величезний позашляховик)
  • Близько 6 млн грн доходів
  • Близько 34 млн грн готівкою

Ще одна деталь: минулому року Іванчук провів у Європі, де проживає його «екс»-дружина з донькою, 158 днів. Про це пише сайт «Обозреватель», який належить вже згаданому ворогу Фукса Бродському. Сайт також вказує на ще одну обставину, яка поєднує Фукса з третім фігурантом «мексиканської подорожі»: у російського олігарха є спільний бізнес із Віталієм Хомутинником: вони неофіційно контролюють лотерейну компанію «М.С.Л.», яка була створена у 1998 році на базі державного оператора лотерей «Молодьспортлото» і сьогодні є одним з лідерів на цього ринку в Україні.

Наталія Сокирчук, «Главком»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: