Постпред США при ООН: в Солсбері і Думі була застосована «зброя терору»

Постпред США при ООН: в Солсбері і Думі була застосована «зброя терору»
Постійний представник США при ООН Ніккі Гейлі

Американський дипломат підкреслила, що хімічна зброя «не має місця в цивілізованому світі»

Постійний представник США при ООН Ніккі Гейлі назвала останні два випадки застосування хімічної зброї у світі – в британському Солсбері і в сирійській Думі – використанням зброї террору, наголосивши на відповідальності Росії за це.

З такою заявою вона виступила під час засідання Ради Безпеки ООН.

«Сполучені Штати погоджуються з оцінкою Великої Британії, що Росія несе відповідальність за (застосування – ред.) хімічної зброї в Солсбері», - наголосила представник США.

Незалежно від того, чи це прямі дії, чи безвідповідальний контроль над реагентом, «що, можливо, ще гірше», підтримка США своїх британських друзів та колег є непохитною, зауважила Гейлі.

«Дума та Солсбері – це лише два останніх випадки застосування хімічної зброї у всьому світі. Вони є нагадуванням для нас, що це – зброя терору. Вона (хімічна зброя – ред.) не є вибірковою. Вона не має місця в цивілізованому світі», - підкреслила американський дипломат.

У цьому зв'язку вона висловила сподівання, що інші члени РБ ООН суворо засудять використання російського нервово-паралітичного агента на території іншої країни-члена.

«Оскільки, якщо ми цього не зупинимо зараз, буде більше смертей і більше кадрів, яких ніхто не хоче бачити», - заявила постійний представник США при ООН.

Як раніше повідомила постійний представник Великобританії при ООН Карен Пірс, хоча розслідування ОЗХЗ не змогло ідентифікувати країну, в якій створили газ «Новачок», провина за отруєння явно лежить на Росії.

Раніше британська розвідка заявила, що нервово-паралітична речовина «Новачок», якою отруїли Скрипаля і його доньку, було виготовлено на російській військовій дослідницькій базі у Саратовській області. 

Росія заперечує причетність до отруєння родини Скрипалів та стверджує, що «Новачок» на її території ніколи не виготовляли.

Сергія та Юлію Скрипалів отруїли 4 березня. Після отруєння постраждалих госпіталізували у вкрай важкому стані.

Після місяця лікування стан батька та доньки, за словами лікарів, значно покращився.

До слова, експерти із заборони хімічної зброї досі не змогли увійти до сирійської Думи.

Раніше планувалося, що міжнародні експерти з хімічної зброї прибудуть у сирійську Думу 18 квітня, щоб досліджувати місце передбачуваної хімічної атаки. 

Як відомо, 6 квітня внаслідок авіаударів по місту Дума, що в Східній Гуті, щонайменше 32 мирних жителів загинули, понад 50 осіб зазнали поранень. Пізніше стало відомо про 100 загиблих.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: