Президент Туреччини вирушив до держав Перської затоки через кризу навколо Катару

Президент Туреччини вирушив до держав Перської затоки через кризу навколо Катару
Президент Туреччини вирушив до держав Перської затоки

Ердоган заявив, що «велику роль» у врегулюванні кризи навколо Катару має відіграти Саудівська Аравія

Президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган вирушив у дводенний візит до низки держав Перської затоки в намаганні врегулювати кризу навколо Катару, що є союзником Анкари.

Як заявив він перед початком подорожі, ніхто не зацікавлений, щоб ця криза тягнулася далі.

За словами турецького президента, «вороги» намагаються «роздмухати напруженість поміж братами» в регіоні.

Ердоган додав, що «велику роль» у врегулюванні має відіграти Саудівська Аравія, що фактично була головним ініціатором кризи, – і при цьому утримався від її критики.

За планом подорожі, в неділю Ердоган має відвідати Саудівську Аравію й зустрітися з її королем Салманом, а також прибути до Кувейту – держави в регіоні, що не залучена до кризи і теж намагається бути посередником у її врегулюванні. У понеділок він має завершити візит у самому Катарі.

Криза спалахнула, коли Саудівська Аравія, Об’єднані Арабські Емірати, Бахрейн і Єгипет перервали дипломатичні і торговельні зв’язки з Катаром, звинувативши цю державу у фінансуванні ісламістських екстремістів і в надто тісних зв’язках із Іраном, їхнім провідним регіональним суперником. До цих чотирьох держав долучилися ще кілька, запровадивши щодо Катару менш суворі санкції.

Катар відкидає всі звинувачення і заявляє, що готовий до переговорів про вирішення кризи, але за умови повного дотримання свого суверенітету. Раніше чотири арабські країни висунули Катарові ультиматум із 13 пунктів, що стосувалися його внутрішньої і зовнішньої політики, але Катар його відкинув.

Досі міжнародні спроби вирішити кризу, включно з залученням США, не дали результату.

Катар є для Туреччини стратегічно важливим союзником: Анкара ще 2014 року створила там свою військову базу, після початку кризи в червні спрямувала туди додаткові свої війська, а також продовжує постачати до Катару, що опинився у фактичній блокаді сусідів, продукти харчування.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: