Презумпція правоти поліцейського призведе до численних позовів до ЄСПЛ – правозахисник

Презумпція правоти поліцейського призведе до численних позовів до ЄСПЛ – правозахисник

На думку правозахисника, поняття «презумпція правоти поліцейського» є незрозумілим

У міжнародній практиці є автоматична презумпція винуватості держави. Втілення в життя презумпції правоти поліцейського призведе до численної кількості позовів до ЄСПЛ. Якщо держава не доведе свою правомірність, то автоматично буде порушення ст. 5 Конвенції прав людини з боку України. Про це повідомив Юрій Бєлоусов, голова правління ГО «Експертний центр з прав людини» під час прес-конференції в прес-центрі «Главкома».

«Я проти цього. Яка презумпція правоти поліцейського? Про що ми говоримо? А завтра буде презумпція працівника СБУ, а потім презумпція прокурора, а потім презумпція працівника ЖЕКу, наприклад. Я особисто такі думки не поділяю. Я розумію, що працівник поліції має бути захищеним і має бути довіра до його дій досить висока, тобто не треба ще зайвих підтверджень його дій кимось. Я наведу приклад існування інституту понятих в Україні. Ніде в цивілізованому світі такого явища немає, окрім як у пострадянських країнах. Це безглуздя. Особливо вночі шукати тих понятих марна справа. Тому у всіх є свої «списки» понятих, які їздять всюди. І це можуть бути наркозалежні особи або інші категорії громадян. Це ж імітація демократії», – говорить правозахисник.

На його думку, поняття «презумпція правоти поліцейського» є незрозумілим. «Не зрозуміло, що таке презумпція правоти поліцейського? Чи це мається на увазі, що всі дії працівника поліції є апріорі виправданими і правильними? Давайте повернемося до практики Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ). Є презумпція винуватості державного службовця. Любі друзі, є стандарт: державний службовець має довести, що він діяв правомірно. Якщо він це не доводить, автоматично презюмується порушення з його боку. Це практика ЄСПЛ. Чого цю практику хоче змінити українська поліція, не зрозуміло», – продовжує Бєлоусов.

Відсутність ефективного розслідування правомірних дій автоматично презюмує порушення. «Тобто я скаржусь, пройшовши всі інстанції, до ЄСПЛ, що мене незаконно затримали. Так держава має довести свою правомірність. Якщо держава цього не доведе, то автоматично буде порушення ст. 5 Конвенції прав людини з боку України. У нас багато міжнародних зобов’язань», – наголошує експерт у сфері прав людини.

Якщо презумпцію правоти поліцейського втілять у життя, то держава Україна отримає чергову хвилю винесених рішень суду. «Я працював у США і вивчав їхній досвід роботи поліції. Не зустрічав таких випадків, коли поліцейський одразу розстрілює, якщо затриманий якось не так себе повів. Інші «перегини» є на місцях, коли дійсно у нас працівник поліції може застосувати зброю в очевидній ситуації, коли треба її застосовувати. Але він боїться, що його потім затягає, наприклад, прокуратура, і він має доводити, що в цій ситуації він діяв правомірно. Тому поліцейський боїться застосовувати зброю, а потім гине під час виконання своїх службових обов’язків», – говорить Бєлоусов.

Пропонуємо переглянути запис прес-конференції Юрія Бєлоусова про реформу кримінальної юстиції, про низьку кількість винесення виправдувальних вироків суду

Нагадаємо, сьогодні мінстр МВС Арсен Аваков запропонував запровадити презумпцію правоти поліцейського.

25 вересня у Дніпрі біля автовокзалу екіпаж патрульної поліції зупинив автомобіль Citroen за порушення правил дорожнього руху. Водій автомобіля, Олександр Пугачов, почав чинити опір працівникам поліції, а потім зробив кілька пострілів і зник з місця пригоди. Працівник патрульної поліції загинув на місці, а його напарниця померла в лікарні під час операції.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: