Прокуратура отримала відеозаписи із Лещенком у російському «Сбербанку»

Прокуратура отримала відеозаписи із Лещенком у російському «Сбербанку»

Як повідомляв «Главком», Печерський суд також надав доступ Генпрокуратурі до рахунків нардепа та його матері

Суд надав доступ до відеозаписів камер спостереження російського «Сбербанку» та «БТА банку» в рамках розслідування про «незаконне збагачення» депутата Сергія Лещенка

Про це стало відомо з двох постанов Печерського суду Києва від 23 листопада 2016 року, які розміщено у судовому реєстрі.

Одним із цих рішень Генпрокуратурі надано доступ до відеозаписів з усіх камер спостереження Київського відділення №5 «Сбербанку», розташованих як всередині, так і ззовні будівлі, з 28 серпня по 1 вересня 2016 року.

Потребу у відеозаписах Генпрокуратура пояснювала розслідуванням про «незаконне збагачення» народного депутата Сергія Лещенка (розпочате 27 жовтня). Підставою для такої підозри слідчих став факт купівлі парламентарем квартири площею 192 кв. м у Києві вартістю 7,5 млн гривень.

Картинки по запросу лещенко квартира

Представники ГПУ уточнювали: за день до купівлі квартири – 30 серпня – у Київському відділенні №5 «Сбербанку» «було розглянуто можливість встановлення ділових відносин» із Сергієм Лещенком. А 31 серпня у цьому ж банківському відділенні Лещенко «склав заяву-договір щодо обслуговування на умовах продуктів та послуг «Спеціальний» та подав заяву на переказ готівки».

Нагадаємо, 1 вересня сайт «Оглядач», поширив відео, на якому депутат Сергій Лещенко перебував у відділенні «Сбербанку» на вул. Володимирській, 49. Згодом сам депутат пояснював, що відвідав фінустанову задля здійснення платежу на рахунок Держказначейства.

Крім того, іншим судовим рішенням від 23 листопада підлеглі Генерального прокурора Юрія Луценка отримали доступ до відеозаписів камер спостереження Жилянського відділення ПАТ «БТА», що були здійсненні з 28 серпня по 2 вересня 2016 року.

За даними слідства, 1 вересня 2016 року Сергій Лещенко начебто відкрив тут поточний рахунок на своє ім`я та здійснив операції за рахунком.

Приводом для клопотання про надання відеозаписів вказано те, що, відповідно до рішення НБУ, «встановлення ділових відносин, укладення договорів, відкриття рахунку, проведення разових фінансових операцій на значну суму з публічними особами здійснюється з дозволу керівника банку». Хоча ГПУ не вказала на відсутність такого погодження з боку керівника фінансової установи, суд дозволив отримати доступ до відеозаписів.

Як повідомляв «Главком», у середині листопада Печерський суд також надав доступ Генпрокуратурі до рахунків нардепа та його матері в «Укрсоцбанку». В тому числі було надано доступ до банківських карток зі зразками підписів, заяв, копій паспортів, заяв на зняття коштів, депозитних та кредитних справ, документів про рух коштів.

Сам Сергій Лещенко раніше пояснював, що квартиру було придбано за частину його заощаджень як співзасновника «Української правди», позику від засновника УП Олени Притули та гроші його близької людини – Анастасії Топольської.

Разом з тим сьогодні Національне агентство з питань запобігання корупції повідомило, що завершило перевірку факту придбання Лещенком квартири. «У діяx депутата виявлено ознаки адміністративного правопорушення», – йдеться у повідомленні. Зокрема, НАЗК встановило, що при купівлі квартири загальною площею 192 кв. м і вартістю 7 млн 550 тис. гривень у новому будинку в історичному центрі Києва Лещенко одержав подарунок у вигляді знижки на вартість квартири, яку було надано забудовником. «Будучи на момент придбання неруxомості народним депутатом України, тобто суб’єктом, на якого поширюються вимоги статей 23, 24 закону України «Про запобігання корупції», Сергій Лещенко одержав подарунок, вартість якого у 1307,43 разів перевищила мінімальну заробітну плату (загальна сума знижки становила 1 млн 801 тис. 648 гривень)», – констатували у відомстві.

На Лещенка складено протокол відповідно до ч. 1 ст. 1725 Кодексу України про адміністративні правопорушення – таке порушення встановлених законом обмежень щодо одержання подарунків карається накладенням штрафу від 100 до 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян із конфіскацією подарунка, уточнили у НАЗК.

Нагадаємо, що у вересні Національне антикорупційне бюро України не знайшло ознак кримінального правопорушення у придбанні квартири Сергієм Лещенком. «Питання може викликати законність отриманих для придбання житла коштів Сергія Лещенка», зазначалось у повідомленні НАБУ, яке водночас уточнило: перевірка інформації про доходи Лещенка з 1998 року показала, що народний депутат міг накопичити достатньо коштів для придбання житла. Директор НАБУ Артем Ситник тоді розкрив деталі: «джерелами походження коштів у сумі 7 млн 550 тис. грн були: 3 млн 770 тис. грн – позика від Олени Притули, $77 тис., що еквівалентно 1 мільйону 998 тис., – знято з депозитів на ім'я матері Лещенка Тетяни Яківни, 150 тис. – від цивільної дружини Топольської і решта – 1 млн 780 тис. грн є особистими заощадженнями Лещенка», – уточнив керівник правоохоронного органа. Підстави для розслідування незаконного збагачення депутата відсутні, вирішили детективи два місяці тому.

Як писав «Главком», у вересні Національна поліція отримала доступ до звітності бізнесу Олени Притули, власниці «Української правди», за останніх 15 років. Відомо, що протягом тривалого часу у цьому виданні працював журналістом теперішній нардеп Сергій Лещенко. Доступ було надано у рамках розслідування вбивства журналіста Павла Шеремета. Суд тоді надав підлеглим очільника МВС Арсена Авакова право ознайомитись зі звітами про страхування та сплату обов'язкових платежів у Пенсійний фонд усіх структур, де фігурує ім`я співзасновниці «Української правди» Олени Притули. Окрім Громадської організації «Українська правда» та приватного підприємства «Українська правда» до цього переліку потрапили ТОВ «Інтернет Медіа» та громадська організація «Солідарні Медіа».

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: