Прості священики УПЦ МП чекають створення Помісної церкви, щоб перейти до неї, - єпископ

Прості священики УПЦ МП чекають створення Помісної церкви, щоб перейти до неї, - єпископ

Митрополит Симеон розказав про ставлення у віруючих і духовенства на Вінниччині до автокефалії

Митрополит Вінницький і Барський Симеон стверджує, що прості священики Московського патріархату чекають створення Помісної церкви, щоб перейти до неї. Про це він розповів у ексклюзивному інтерв’ю «Главкому».

За словами Симеона, на Вінничині по-різному ставляться до автокефалії. «Залежить від того, село це чи місто. Вінниця більше за «Руський мир», як зараз висловлюються, а село – навпаки», - каже владика. Хоча, додає, Симеон, у більшості мирян, а також єпископів і священиків (УПЦ МП) в усій Україні зараз вичікувальна позиція.

«Всі чекають що ж з цього вийде, перш за все, з Собору і Томосу. І ще такий цікавий факт. Мені сьогодні телефонують священики з інших єпархій, де архієреї налаштовані проти автокефалії. Так от, вони кажуть мені, що разом з парафіями переходитимуть до нової Помісної церкви», - зазначає митрополит.

І хоча зараз, за словами Симеона, він ще теж точно не визначився чи братиме участь в Об’єднавчому соборі, проте впевнений, «коли буде надано Томос про автокефалію від Вселенського патріарха, парафії переходитимуть до нової церкви. Особливо цей процес активізується тоді, коли буде ухвалений закон, що регулюватиме нюанси підпорядкування парафій», - наголошує митрополит.

Владика сподівається, що президент не допустить протистояння і незаконного захоплення храмів, лавр чи монастирів. «Люди мають самі визначитися, чи вони в українській автокефальній, чи вони в руській церкві. Ніхто не перешкоджатиме їхньому вибору», - вважає митрополит Вінницький і Барський Симеон.

Нагадаємо, 13 листопада. зірвалась запланована зустріч єпископів УПЦ МП із президентом. Єпископів зібрали у Лаврі і не пустили на зустріч з головою держави в Українському домі. 

На думку владики Симеона, організатори зустрічі спланували заздалегідь все так, щоб вона не відбулася. Натомість верхівка УПЦ МП провела Синод та Собор, де схвалила рішення не брати участі в Об’єднавчому соборі.

Як повідомлялося, Порошенко і глава УПЦ МП Онуфрій поговорили по телефону.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: