«Вода, чай, кава, печиво, все готове, тільки прийди!». Митрополит УПЦ МП розказав деталі зустрічі з президентом

«Вода, чай, кава, печиво, все готове, тільки прийди!». Митрополит УПЦ МП розказав деталі зустрічі з президентом
Президент України Петро Порошенко

«Мета президента одна – допомогти створити помісну автокефальну церкву», - переконує митрополит Симеон

Митрополит Вінницький і Барський Симеон розповів в ексклюзивному інтерв’ю «Главкому» деталі зустрічі з президентом Петром Порошенком. Нагадаємо Симеон та ще два єпископи УПЦ МП зустрілися з головою держави близько восьмої години вечора 13 листопада, після того, як була зірвана загальна зустріч верхівки цієї церкви з Порошенком.

За словами Симеона, в Українському домі від ранку були організовані заходи безпеки. «Тоді я і кажу собі: чого ж ми не прийшли раніше? Там ми сиділи в звичайній трапезній (у Києво-Печерській лаврі – ред.), а тут такий гарний круглий стіл, приготували для кожного мікрофон, воду, чай, каву, печиво, все було готове, тільки прийди. Тобто, передбачався такий, не зовсім офіційний формат розмови, за чашкою чаю. Зустріч мала пройти у теплій дружній обстановці», - вважає митрополит.

На думку Симеона, те, що президент хотів сказати усім архієреям, він сказав йому, митрополиту Переяслав-Хмельницькому і Вишневському Олександру Драбинку та архієпископу Новокаховському і Генічеському Філарету. «Він (президент – ред.) висловив жаль, що це не той формат зустрічі, бо мали би спілкуватися з усіма архієреями, і сказав, що до початку Об’єднавчого Собору буде зроблена ще спроба організувати зустріч чи кілька зустрічей з групами архієреїв, наприклад, на регіональних рівнях», - поінформував владика.

Як сказав Симеон, президент запевнив, що у жодному разі не створює державну церкву, як цього бояться єпископи УПЦ МП. «Президент і держава звернулися до церкви... В даному разі це Константинопольський патріархат, Вселенський патріарх. Вони мають досвід лікувати розкол і право надавати автокефалію», - наголосив митрополит.

Владика Симеон, за його словами, дуже жалкував, що архієреї не прийшли і не почули те, що говорив президент. «Бо це була унікальна можливість поставити питання безпосередньо. Мета президента одна – допомогти створити помісну автокефальну Православну церкву в Україні. 13 листопада він хотів пояснити нашим архієреям те, чому були зроблені певні кроки ним особисто, Верховною Радою, як проходили зустрічі з Вселенським патріархом», - пояснив митрополит Вінницький і Барський.

Нагадаємо, 13 листопада зірвалась запланована зустріч єпископів УПЦ МП із президентом. Єпископів зібрали у Лаврі і не пустили на зустріч з головою держави в Українському домі. 

На думку владики Симеона, організатори зустрічі спланували заздалегідь все так, щоб вона не відбулася. Натомість верхівка УПЦ МП провела Синод та Собор, де схвалила рішення не брати участі в Об’єднавчому соборі.

Як повідомлялося, Порошенко і глава УПЦ МП Онуфрій поговорили по телефону.

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: