Росія, Туреччина та Іран хочуть організувати «конгрес» щодо Сирії

Росія, Туреччина та Іран хочуть організувати «конгрес» щодо Сирії
Хасан Роугані, Володимир Путін і Реджеп Ердоган після зустрічі в Сочі, Росія, 22 листопада 2017 року

Конгрес допоможе виробити нову конституцію Сирії, заявив президент Ірану

Росія, Іран і Туреччина домовилися організувати «конгрес» з участю сирійського уряду і опозиційних сил в спробі припинити шестирічну громадянську війну на Близькому Сході, заявив президент Росії Володимир Путін 22 листопада за підсумками тристороннього саміту в Сочі.

«Лідери Ірану та Туреччини підтримали ініціативу про скликання сирійського національного конгресу», – сказав Путін.

За його словами, відповідна угода визначає пріоритетні сфери подальшої співпраці Росії, Туреччини, Ірану в рамках мирного врегулювання сирійського конфлікту.

За словами Путіна, лідери трьох країн доручили своїм дипломатам, силам безпеки і оборони працювати над організацією конгресу, що на його думку, буде першим кроком до встановлення «відкритого діалогу» між воюючими сторонами.

Президент Ірану Хасан Роугані заявив, що Конгрес допоможе виробити нову конституцію Сирії. Передбачається, що на її основі в країні відбудуться вибори.

Президент Туреччини Реджеп Ердоган додав, що в Сирію необхідно відкрити безперебійний доступ гуманітарної допомоги для нужденних, і що «необхідно домогтися значного прогресу у вирішенні політичних проблем».

Поки не зрозуміло, чим «конгрес» буде відрізнятися від двох паралельних раундів мирних переговорів (у Женеві і Астані – ред.) щодо війни у Сирії, в результаті якої загинули понад 310 тисяч людей.

Росія та Іран у сирійському конфлікті виступають на стороні президента Башара Асада, в той час як Туреччина і США підтримують різні групи повстанців, що борються проти його уряду. Учасником бойових дій є й екстремісти з угруповання «Ісламська держава», які протистоїть іншим сторонам.

Нагадаємо, делегація Росії при ООН у четвер скористалась правом вето, заблокувавши резолюцію Ради Безпеки щодо продовження мандату Спільного слідчого механізму ООН і Організації по забороні хімічної зброї  з розслідування застосування хімзброї в Сирії.

Напередодні голосування президент США Дональд Трамп закликав Радбез ООН продовжити розслідування хіматак у Сирії.

На початку листопада стало відомо, що на місці хіматаки в Сирії знайдено залишки радянської авіабомби зі слідами зарину.

Як повідомлялося, 4 квітня по підконтрольному сирійській опозиції місту Хан-Шейхун було завдано авіаудару, внаслідок якого десятки людей загинули від хімічного отруєння. Організація ЮНІСЕФ повідомила про щонайменше 27 убитих дітей.

Місія ООН щодо розслідування застосування хімічної зброї встановила, що в атаці на Хан-Шейхун використовувався заборонений нервово-паралітичний зарин.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: