Росія в ООН заблокувала продовження розслідування хімічних атак у Сирії

Росія в ООН заблокувала продовження розслідування хімічних атак у Сирії
Радбез ООН

Росія заявила в ООН, що незалежне міжнародне розслідування використовувало «дилетантську методологію»

Делегація Росії при ООН у четвер скористалась правом вето, заблокувавши резолюцію Ради Безпеки щодо продовження мандату Спільного слідчого механізму ООН і Організації по забороні хімічної зброї  з розслідування застосування хімзброї в Сирії.

Голосування по резолюції, ініційованій напередодні американською делегацією, відбулося у Нью-Йорку.

Крім Росії, проти документа проголосувала Болівія, яка є тимчасовим членом Ради Безпеки ООН. Утрималися Китай і Єгипет. Україна підтримала резолюцію.

Росія, яка підтримує режим Асада, заявила в ООН, що незалежне міжнародне розслідування використовувало «дилетантську методологію».

Постійний представник США при ООН також заявила, що російська делегація протягом тижня до голосування уникала контактів, щоб обговорити резолюцію. Замість цього, РФ висунула власний проект, який передбачав продовження терміну мандату Спільного механізму лише на шість місяців.

Водночас сім держав-членів Ради Безпеки ООН, у тому числі Україна, виступили проти російського проекту резолюції.

Нагадаємо, мандат з розслідування випадків хімічних атак в Сирії діє до 16 листопада включно. Для його продовження потрібне рішення Ради Безпеки ООН.

Напередодні голосування президент США Дональд Трамп закликав Радбез ООН продовжити розслідування хіматак у Сирії.

На початку листопада стало відомо, що на місці хіматаки в Сирії знайдено залишки радянської авіабомби зі слідами зарину.

Як повідомлялося, 4 квітня по підконтрольному сирійській опозиції місту Хан-Шейхун було завдано авіаудару, внаслідок якого десятки людей загинули від хімічного отруєння. Організація ЮНІСЕФ повідомила про щонайменше 27 убитих дітей.

Місія ООН щодо розслідування застосування хімічної зброї встановила, що в атаці на Хан-Шейхун використовувався заборонений нервово-паралітичний зарин.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: