Російські окупанти знову привласнили кримські експонати

Російські окупанти знову привласнили кримські експонати
Фото: офіційний сайт мера Москви

Будь-які археологічні дослідження на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим та міста Севастополь - це порушення норм міжнародного та національного законодавства України, - зазначили в Міністерстві культури України

Міністерство культури України обурене виставкою «Пантикапей и Фанагория. Две столицы Боспорского царства» у Московському музеї образотворчого мистецтва ім. О.С. Пушкіна.

Виставка демонструє 450 експонатів з історії Боспорського царства від VII ст. до н.е. до І ст. н.е, пише Українська правда. Життя. Тут є археологічні предмети з фондів Східно-Кримського історико-культурного музею-заповідника (м. Керч).

Окремою групою виділені «знахідки останніх років».

Міністерство зазначає, що за статтею 3 Європейської конвенції про охорону археологічної спадщини, кожна держава-член зобов’язується запровадити процедуру видання попереднього спеціального дозволу на розкопки та інші види археологічної діяльності.

На сьогодні ніхто ніяких дозволів у Мінкульту щодо Автономної Республіки Крим та міста Севастополь не просив і не передавав до державної частини Музейного фонду України жодних предметів, виявлених  під час археологічних досліджень на території Криму.

Тому «проведення будь-яких археологічних досліджень на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим та міста Севастополь становить порушення норм міжнародного та національного законодавства України», додає міністерство.

1499093510-5851

І нагадує, що стаття 32 «Рекомендацій, що визначають принципи міжнародної регламентації археологічних розкопок»  від 05.12.1956 зазначає, що у разі збройного конфлікту держави-члени ЮНЕСКО, що окупували територію тієї чи іншої держави, повинні утримуватися від археологічних розкопок на окупованій ними території.

Також Мінкульт вважає, що ця виставка – «цинічне порушення не лише суверенних прав нашої держави, а й положень таких міжнародних актів, як Конвенції про закони і звичаї суходільної війни від 18.10.1907 р., Конвенції про захист культурних цінностей у випадку збройного конфлікту від 14.05.1954 р., Конвенції про заходи, спрямовані на заборону та запобігання незаконному ввезенню, вивезенню та передачі права власності на культурні цінності від 14.11.1970 р. та  Конвенції про охорону всесвітньої культурної і природної спадщини від 16.11.1972 р. і Резолюції Ради безпеки ООН 2347».

Тому Міністерство культури України закликає Росію негайно припинити міжнародні правопорушення, а також вкотре звертається до міжнародних організацій з проханням вжити заходів до країни–порушника, сказано в заяві.

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: