«Розкуркулення» заробітчан. Суди виписують штрафи порушникам самоізоляції, які повернулися з-за кордону

«Розкуркулення» заробітчан. Суди виписують штрафи порушникам самоізоляції, які повернулися з-за кордону
Заробітчани після перетину кордону «Ягодин» підписують пам'ятку про обов'язкову самоізоляцію і вирушають додому.

За порушення правил карантину загрожує штраф від 17 тис. до 34 тис. грн

2 квітня Кабмін ще більше посилив умови карантину, запровадженого у середині березня. До переліку заборон внесли пункт, що стосується самовільного залишення місць обсервації (ізоляції). Передовсім таке обмеження б'є по заробітчанам, котрі повернулися з-за кордону під час карантину. Крім папірців, які вони підписували при перетині державного кордону про самоізоляцію на 14 днів, додалася ще й урядова заборона. Адже штрафи для порушників карантину визначені чималі - від 17 тис. до 34 тис. грн.

«Главком» зібрав кілька яскравих прикладів судових рішень, за якими безвідповідальні заробітчани поплатилися гривнею.

Семенівський районний суд Чернігівської області визнав винним і оштрафував на 17 тис. грн чоловіка, який повернувся з Росії і недотримався зобов’язань про самоізоляцію. У суді порушник підтвердив, що після 2 квітня повернувся з Росії, при перетині державного кордону підписав інформовану згоду на карантин (самоізоляцію) за місцем помешкання.

Втім, вранці 7 квітня чоловік залишив місце проживання і пішов в кінець вулиці Дарвіна міста Семенівка подивитися, чи можна брати сік з берез. Час не контролював, ні з ким не контактував. По дорозі додому його зупинили поліцейські.

Свою вину у вчиненні адміністративного правопорушення, зокрема в порушенні порушення правил карантину, не визнав тому, що в тексті інформованої згоди містяться дані про можливість покинути місце самоізоляції через нагальні потреби. На його думку, березовий сік є корисним для організму людини, а тому його вживання може бути істотною необхідністю.

Водночас суд дійшов висновків, що вина особи є доведеною. Версію правопорушника, що залишення місця самоізоляції заради березового соку було крайньою необхідністю, суд відкинув, наголосивши: загальновідомо, що без вживання березового соку людині вочевидь можна обійтися, замінивши його на вживання води чи інших подібних рідин.

Вінницький районний суд оштрафував на 17 тис. грн чоловіка, який повернувся з Чехії в Україну і порушив правила карантину. У суді він визнав вину, але сказав, що не знав про необхідність самоізоляції.

За його словами, 26 березня вийшов до магазину купити м`яса. Маски для захисту не мав. Просив суд врахувати пом`якшуючі обставин: мешкає сам, мати померла, позитивно характеризується за місцем проживання, раніше до адміністративної відповідальності не притягувався.

Однак суд мав іншу позицію: «з метою виховання правопорушника та запобігання вчинення ним нових правопорушень необхідним та достатнім буде обмежитись стягненням у вигляді штрафу».

Дрогобицький міськрайонний суд Львівської області наклав штраф 17 тис. грн на особу, яка була евакуйована до України і добровільно надала згоду особи на проведення протиепідемічних і профілактичних заходів. Просидівши три дні в домашній самоізоляції, чоловік вийшов з будинку, чим вчинив адміністративне правопорушення за ст.44-3 КУпАП.

Аналогічне покарання спіткало мешканця міста Синельникове Дніпропетровської області. Чоловіка евакуювали з Польщі до України і він погодився дотримуватися правил проходження карантину, зокрема, самоізолюватися у власному будинку на 14 діб. Однак через два дні після приїзду покинув оселю і пішов до магазину «Легенда».

У суді порушник визнав себе винним і пояснив, що ходив до магазину за харчами. Суд знову був безжальним до чергового заробітчанина і виписав 17 тис. грн штрафу.

Читайте також: 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: