Садовий злякався планів Гройсмана: бюджету Львова загрожує «мінус 700 млн грн»

Садовий злякався планів Гройсмана: бюджету Львова загрожує «мінус 700 млн грн»
Міський голова Львова Андрій Садовий

Міський голова визнав: бюджет Львова завдяки фінансовій децентралізації зазнав позитивних змін, але...

Бюджет Львова зменшиться на 700 млн гривень за рахунок витрат на заклади охорони здоров’я та освіти, а також на виплату зарплати спеціалістам. Про це у інтерв’ю «Главкому» повідомив мер міста Андрій Садовий.

За словами міського голови, мова йде про те, що центральна влада знову має намір змінити формулу перерозподілу коштів, і на бюджет міста перекинути фінансування закладів освіти та медицини.

«Приміром, у 2013-2014 роках був такий розподіл податків: 75% доходів від податків лишалося у великих містах. У 2016 році ми працюємо за формулою, коли 60% податків лишається в містах, а 40% забирає держава, але за таких умов держава взяла на себе повне фінансування освіти та медицини. А тепер ідеться про те, щоб  знову в нас забирати кошти (на фінансування закладів освіти та медицини. – «Главком»). Я категорично проти цього», – пояснив Андрій Садовий.

Разом з тим, за словами очільника Львова, бюджет міста завдяки фінансовій децентралізації зазнав позитивних змін. Після реформи загальний фонд міського бюджету 2015 року зріс на 47% порівняно з 2014 роком. 

«У 2016-му на зростання бюджету реформа вже не впливала – загальний фонд зріс на 20% порівняно з 2015-м у зв'язку зі зростанням рівня мінімальної зарплати та інфляції (аналогічно відбулося зростання й державного бюджету), – зазначив Садовий.

За словами мера Львова, у наступному році децентралізація вже не буде впливати на зростання міського бюджету.

«У 2017 році очікується зростання на 13%, теж у першу чергу за рахунок зростання рівня мінімальної зарплати, а не через децентралізацію», – наголосив міський голова.

Нагадаємо, всупереч гучним заявам прем’єр-міністра Володимира Гройсмана про збереження фінансової децентралізації у повному обсязі, місцеві бюджети в дійсності можуть недорахуватися кругленьких сум – через зміни до Бюджетного кодексу (проект закону №5131) та Податкового кодексу (проект закону №5132), запропоновані урядом з метою збалансування державного бюджету на 2017 рік. Щойно ці законопроекти буде ухвалено в другому читанні (їх уже прийнято за основу), парламент візьметься до голосування за бюджет-2017.

Зокрема, проект закону №5131 про внесення змін до Бюджетного кодексу України пропонує, як сказано у пояснювальній записці, нові підходи «до здійснення видатків на освіту, охорону здоров’я, соціальний захист населення, що забезпечуються з місцевих бюджетів». Суть нових підходів полягає в тому, що на місцеві бюджети планується перекласти видатки на освіту, охорону здоров’я, тоді як нині вони фінансуються з державного бюджету.

Детальніше читайте: Фінансова децентралізація. Як хитрує Гройсман і чому хвилюється Садовий

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: