Саудівська Аравія відмовилася від діалогу з Катаром після телефонних переговорів

Саудівська Аравія відмовилася від діалогу з Катаром після телефонних переговорів

В Ер-Ріяді незадоволені тим, як держінформагентство Катару описало телефонну бесіду кронпринца Саудівської Аравії і катарського шейха

Саудівська Аравія припинила будь-які форми діалогу і контактів з владою Катару. Ер-Ріяд залишився незадоволеним тим, що повідомило про телефонні переговори високопоставлених представників двох країн, що відбулися напередодні, катарське державне інформагентство QNA, і вимагає «публічного пояснення позиції» Дохи.

«Те, що було опубліковано на QNA, - це чергове перекручування фактів катарською владою», - цитує представника саудівського МЗС державне агентство SPA в ніч на суботу, 9 вересня.

За підсумками проведених за кілька годин до цього телефонних переговорів катарського шейха Хаміма бен Хамада ат-Тані і кронпринца Саудівської Аравії Мухаммеда бен Сальмана QNA повідомило, що вони обидва «наголосили на необхідності вирішити кризу, сівши за стіл переговорів, щоб забезпечити єдність і стабільність країн Перської затоки». Агентство відзначало також, що ат-Тані вітав пропозицію бен Сальмана «призначити двох послів для вирішення розбіжностей так, щоб не завдати шкоди суверенітету держав».

У свою чергу, SPA після телефонної бесіди представників Дохи і Ер-Ріяда передало, що «під час переговорів емір Катару висловив своє бажання сісти за стіл переговорів і обговорити вимоги четвірки країн, щоб врахувати інтереси всіх». Інші деталі планувалося повідомити після досягнення угоди між Саудівською Аравією, ОАЕ, Бахрейном і Єгиптом.

5 червня 2017 року Саудівська Аравія, Єгипет, Об'єднані Арабські Емірати і Бахрейн оголосили про розрив дипломатичних відносин з Катаром.  Згодом, про розрив дипломатичних відносин з Катаром заявили також Ємен, Лівія, Мальдіви і Маврикій. Дев’ятою країною, що розірвала дипвідносини з Катаром стала Мавританія. 

Рішення ухвалили через підозри в підтримці Катаром ісламістських угруповань, включно з «Братами-мусульманами», «Ісламською державою» і «Аль-Каїдою».

Влада Катару пояснила «фінансування терористів» необхідністю викупити членів сім'ї еміра, які потрапили в заручники під час поїздки до Іраку у квітні 2017-го року.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: