СБУ провела обшуки у парламенті, уряді, МЗС і РНБО

СБУ провела обшуки у парламенті, уряді, МЗС і РНБО
Співробітники СБУ вилучили важливі для розслідування документи 
Фото: ssu.gov.ua

Органи влади у 2010 році були залучені до підготовки та ратифікації документів щодо «харківських угод»

Співробітники Головного слідчого управління Служби безпеки України провели обшуки в адміністративних будівлях органів влади, які були залучені до підготовки та ратифікації так званих «харківських угод».

Слідчі дії проводились для встановлення обставин, які підлягають документуванню у кримінальному провадженні, інформує пресцентр СБУ.

Серед іншого, обшуки проводилися у:

  • Верховній Раді України, зокрема її комітетах;
  • Головному науково-експертному управлінні ВРУ;
  • Раді національної безпеки і оборони України;
  • Міністерстві закордонних справ України;
  • Кабінеті міністрів України спільно з Державним бюро розслідувань.

«Під час обшуків виявлено документи, які свідчать про те, що тодішнє керівництво держави, до підписання та прийняття вказаних документів, усвідомлювало їх наслідки. Зокрема, щодо збільшення кількості особового складу військових формувань та спеціальних служб Російської Федерації, які в подальшому брали участь в анексії Криму та завдання шкоди економічним інтересам», – сказано в повідомленні.

У СБУ наголошують, що проводять відповідні слідчі та процесуальні дії, дотримуючись усіх вимог чинного законодавства, за процесуальним керівництвом Офісу генерального прокурора.

«Усвідомлюючи підвищений інтерес суспільства до цієї справи, Служба регулярно інформуватиме громадськість про перебіг справи», – зазначають у спецслужбі.

Нагадаємо, 21 квітня 2010 року президенти України і Росії Віктор Янукович та Дмитро Медведєв підписали так звані «харківські угоди» про продовження на 25 років базування Чорноморського флоту в Криму в обмін на надання Україні стодоларової знижки на газ.

Верховна Рада ратифікувала ці угоди 27 квітня 2010 року. Після окупації Криму Держдума РФ в односторонньому порядку розірвала ці угоди.

11 березня 2021 року на засіданні РНБО було прийнято рішення перевірити мотивацію депутатів, які голосували за «харківські угоди».

12 березня головне слідче управління Служби безпеки України розпочало досудове розслідування за фактом вчинення державної зради у період з 2008 по 2010 роки.

Читайте також:

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: