Семерак присоромив регіони, які блокують нову модель управління відходами в Україні

Семерак присоромив регіони, які блокують нову модель управління відходами в Україні
Остап Семерак
Фото: прес-служба мінекології

«Ми не бачимо зараз бажаної активності на місцях», - заявив міністр

Успішність реалізації в Україні реформи, яка б запровадила  стандарти країн ЄС у поводженні з усіма видами відходів, напряму залежить від активності та готовності місцевої влади запроваджувати зміни у своїх населених пунктах.

Про це заявив міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак під час конференції «Нова політика управління відходами – основа економіки замкненого циклу», яка у вівторок, 5 червня, розпочалася у Києві.

Як повідомляє прес-служба мінекології, Семерак зазначив, що визначені досить стислі терміни для підготовки Національного та регіональних планів управління відходами.

«Відповідні плани має схвалити уряд та перед цим вони мають бути обговорені на місцях, а конкретні пропозиції опрацьовані та узагальнені у мінприроди. Ми не бачимо зараз бажаної активності на місцях», - сказав міністр.

Він нагадав, що ухвалена урядом Національна стратегія поводження з відходами до 2030 року передбачає три етапи реалізації: ухвалення відповідного законодавства, національного та регіональних планів, а також можливе створення механізму управління – спеціального центрального органу виконавчої влади, який керуватиме відповідним процесом.

«План управління відходами повинен охоплювати всю країну. Тому роль обласних державних адміністрацій є надзвичайно важливою для нас, адже вони є ланкою, яка поєднує об’єднані територіальні громади і їх програми із  загальнодержавною стратегією управління відходами. Звертаюсь до ОДА, обласних рад та громад приділити усю необхідну увагу якісній підготовці національного та регіональних планів. Від нас з вами залежить, як швидко громадяни перейдуть до нової моделі управління відходами» - підкреслив Семерак.

Зокрема, плани управління відходами мають обов’язково містити аналіз поточної ситуації та заходи, які слід вживати для покращення безпечної для довкілля підготовки для повторного використання переробки, утилізації та видалення відходів, а також прогноз обсягів утворення відходів та створення додаткової інфраструктури поводження з відходами тощо.

«Не можливо будувати національну систему управління відходами без врахування думки на місцях. Регіональні плани є запорукою як розвитку областей та громад, так і необхідною умовою для залучення інвестицій», - наголосив міністр.

Нагадаємо, мінприроди завершило перший етап підготовки Національного плану управління відходами, передбаченого Стратегією, ухваленою урядом у листопаді 2017 року. Вона передбачає запровадження розширеної відповідальності виробника, а також активність споживачів та громад на шляху запровадження нової моделі поведінки з відходами.

Ключовими її елементами має стати введення європейської класифікації відходів, як в країнах ЄС,  а також п’ятиступенева ієрархія управління відходами: запобігання, перероблення, повторне використання, а лише в кінці спалення та видалення тощо.

Нагадаємо, у мінекології повідомили, що 99% сміттєзвалищ в Україні не відповідають екологічним вимогам.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: