Шойгу лякає Європу «наслідками» через вихід США з ракетного договору

Шойгу лякає Європу «наслідками» через вихід США з ракетного договору
Глава міноборони Росії Сергій Шойгу

У Росії чекають на «більш широке обговорення» щодо ракетного договору

Рішення США про вихід з договору про ліквідацію ракет середньої і меншої дальності (РСМД) спричинить «серйозні наслідки» для Європи.

Про це заявив на зустрічі з міністром оборони Греції Паносом Камменосом міністр оборони РФ Сергій Шойгу, пише «Тасс».

«Нас цікавить реакція Європи на це рішення США про вихід з РСМД. І хотілося б, щоб Європа знала і розуміла наслідки, які будуть у разі розміщення ракет середньої дальності на (своїй - ред.) території», – сказав Шойгу.

 «Що стосується ракет середньої і меншої дальності, як нам здається, не всі в Європі розуміють, що це рішення спричинить серйозні наслідки і для Європи в тому числі, а якщо говорити точніше, то для Європи – в першу чергу. І нам здається, було б дуже правильним більш широке обговорення в рамках НАТО і ЄС цього рішення», – підкреслив міністр.

Нагадаємо, президент США Дональд Трамп 20 жовтня заявив про намір розірвати з Росією договір про РСМД. При цьому Трамп допускає можливість укладення нової угоди, якщо її третім учасником стане Китай.

Вашингтон звинувачує Москву в порушенні Договору про РСМД через розробку крилатої ракети наземного базування 9M729 для комплексу «Іскандер». У США вважають, що ця система потрапляє під дію договору, Москва це заперечує. Росія також неодноразово звинувачувала Сполучені Штати в порушенні угоди, наприклад, через американські системи ПРО в Румунії.

Договір про ліквідацію ракет середньої і меншої дальності підписали в 1987 році генеральний секретар ЦК КПРС Михайло Горбачов і президент США Рональд Рейган. Угода забороняла сторонам виробництво балістичних і крилатих ядерних ракет наземного базування дальністю від 500 до 5,5 тисячі кілометрів, а також їхні випробування і розгортання.

27 жовтня в ООН відмовилися обговорювати російський проект резолюції про ракетний договір.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: