Шпек: У власності держави опинилося забагато банків

Шпек: У власності держави опинилося забагато банків

Екс-міністр економіки Роман Шпек

Фото:  Главком

Частка держави на банківському ринку в країнах Єврозони не перевищує 10%, але у нас вона вже становить 53%

Голова Незалежної асоціації банків України, екс-міністр економіки Роман Шпек в інтерв’ю «Главкому» заявив, що наразі  у власності держави опинилося « не багато, а забагато банків».

«У середньому частка держави на банківському ринку в країнах Єврозони не перевищує 10%. У нас вона сьогодні вже становить 53%. І, незважаючи на підписаний навесні Меморандум з МВФ щодо зменшення частки держави на банківському ринку, вона, навпаки, може зростати», - зазначив експерт.

Це станеться, якщо народні депутати дозволять «Укрпошті» набути банківських функцій, що передбачено законопроектом №6061, додав Шпек.

«План простий. Приватизація. Їх треба продати, і вже зараз. На першому етапі це має відбуватися зі входженням міжнародних фінансових організацій до капіталу як міноритарних акціонерів, які будуть гарантами покращення якості корпоративного управління та маяком для великих інвесторів, - пояснив економіст. - Але який шлях обирають наші чиновники? Вирішують писати стратегію. Писали її понад два роки, а потім сказали: давайте наймемо іноземну компанію, хай нам напише стратегію. Стоп, багато часу минуло, донори гроші вкладали. Який прогрес? У Мінфіні її написати не здатні? Тобто нас дурили? Може, країні варто створити курси підвищення кваліфікації для державних чиновників із написання стратегій?»

Шпек нагадав, що Україна не лише є позичальником у ЄБРР чи в Світовому банку. Ми там і акціонери.

«Ми можемо впливати і на їхню політику та діяльність. І можемо до них звернутися і сказати: «Допоможіть нам». Все дуже легко зробити. Але треба змінити склад наглядових рад банків. Робота над зміцненням корпоративного управління та корпоративної культури з боку держави дуже важлива. Доки за стратегічний розвиток держпідприємств відповідатимуть чиновники, а не управлінці, доти ті підприємства будуть збиткові», - підкреслив екс-міністр.

Проект закону про корпоративне управління в державних банках був внесений в парламент. Але, на початку цього року його відкликали.

«Мета була поправити кілька речень, щоб не трапилось так, що новий закон змусить перезатверджувати наглядову раду «Приватбанку». Мовляв, там і так усе правильно. Ну, і з того часу цей проект до парламенту не повертався. А в уряді йдуть дискусії: ви що, такий механізм реформування спостережної ради призводить до втрати урядом контролю за власністю! Ой-ой, виходить, мета не приватизувати, а контролювати?», - резюмував Шпек.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: