Скасування закону про очищення влади призведе до народної люстрації, - політолог

Скасування закону про очищення влади призведе до народної люстрації, - політолог

Експерт пояснив, чому закон про люстрацію не можна скасовувати

Можливе скасування Конституційним судом закону про очищення влади може призвести до народної люстрації і сплеску насильства в країні.

Про це в коментарі «Тижню» заявив політолог, директор соціологічної служби «Український барометр» Віктор Небоженко.

«Нехороші справи творяться в українській політиці на тлі гучних одноразових піар-подій: марш геїв-оптимістів, то якась амбарна книга, то ще щось. А в цей час під шумок, поки увага громадськості відвернута, відбуваються якісь серйозні події на законодавчому рівні», - зазначив він.

«Зараз такою подією, має колосальні політичні наслідки, є акуратна і дуже тонка спроба певних корумпованих кіл як у Верховній Раді, так і в політичних силах, в Адміністрації президента, дезавуювати і позбавити політико-правової важливість закон про очищення влади або, як його ще називають, закон про люстрацію», - сказав експерт.

На його думку, ініціатори скасування закону про люстрацію об'єдналися навколо президента Порошенко і переконані, що легко впораються зі своїм завданням.

«Але вони забули, що закон про очищення влади – це не просто задоволення вимог людей, які стояли на Майдані, і не знак поваги до Небесної сотні – це було своєчасної спробою зупинити масову народну розправу у вигляді сміттєвої люстрації, обливанням фарбою або викиданням чиновників з державних установ», - підкреслив Віктор Небоженко.

«Ті, хто хоче тихою сапою знищити завоювання Майдану, забули, що цей закон був прийнятий в силу певних обставин, інакше все могло б взагалі вибухнути», - додав він.

Експерт зазначив, що скасування закону про люстрацію сильно вплине на політичні перспективи Блоку Петра Порошенка, «який разом з президентом несе політичну відповідальність за будь-які реформаторські і контрреформаційні зміни в українському законодавстві».

«Якщо тільки буде скасовано закон про очищення влади, люди знову згадають про народної люстрації поза правових форм, а це набагато гірше. Громадська думка не буде сприймати той факт, що тисячі чиновником колишнього режиму Януковича легко відновляться на своїх посадах і будуть грабувати народ, як раніше», - резюмував Віктор Небоженко.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: