Спілка журналістів України рекомендує колегам не їздити до РФ

Спілка журналістів України рекомендує колегам не їздити до РФ

Їхати до Росії треба тільки у випадку крайньої необхідності

Національна спілка журналістів України рекомендує українським журналістам утриматися від поїздок до Росії. Про це сказав перший секретар Національної спілки журналістів України Сергій Томіленко у ефірі «Громадського радіо», коментуючи арешт у Москві журналіста інформагентства «Укрінформ» Романа Сущенка.
«Випадок з Романом Сущенком змушує нас рекомендувати колегам утримуватися від добровільних візитів до РФ», – сказав він.
За його словами, їхати до Росії треба лише у випадку крайньої необхідності, при цьому намагаючись всіляко себе убезпечити, передбачити акредитацію, можливість зв’язку з професійними українськими та міжнародними медіаорганізаціями.
Власне, НСЖУ з питань безпеки теж третій рік поспіль відмовляється везти делегацію до Росії. А зустрічі представників журналістських спілок двох країн проводяться тільки за посередництва міжнародних структур.
«Буквально кілька тижнів тому голова Спілки журналістів Росії Всеволод Богданов повторив запрошення приїхати на масштабний фестиваль журналістів «Вся Росія» в Дагомисі. Але ми відмовляємося брати участь уже третій рік поспіль, оскільки безпеку нашій делегації ніхто не може гарантувати. А зважаючи на ситуацію з пропагандою, з впливами влади на медіа, є більш гострі питання, ніж фестивалі», – сказав Томіленко.
На думку очільника спілки, ситуація із Сущенком може бути елементом залякування інших журналістів – аби вони вдавалися до самоцензури, приймали рішення не висвітлювати конфліктних питань.
Також Томіленко розповів, що НСЖУ спільно з іншими громадськими організаціями, в тому числі міжнародними, оперативно відреагували на арешт журналіста.
«Наші колеги з Міжнародної федерації журналістів, Європейської федерації оперативно відреагували на запит НСЖУ. У нас є позиція керівництва цих журналістських асоціацій, які однозначно визнають, що це брутально сфабрикована справа. Ці організації вимагають від російської влади звільнити Романа», – зазначив він.
За словами першого секретаря НСЖУ, ключові зусилля українських журналістів зараз має бути зосереджено на темі професійної солідарності, щоб у міжнародному інформаційному просторі було більше інформації про брутальний арешт українського журналіста.
«Ми хочемо, щоб у перші дні були дуже різкі та вагомі заяви від світових структур, до яких дослухається російська влада», – наголосив Томіленко.

Нагадаємо, у неділю, 2 жовтня, громадський рух «Відкрита Росія» на своєму сайті повідомив, що суд Москви заарештував українця Романа Сущенка за звинуваченням у шпигунстві і що правозахисники випадково зустріли чоловіка у камері карантинного відділення Лефортовської в'язниці.

Національне інформаційне агентство «Укрінформ» вважає затримання Сущенка, який працює в агентстві з 2002 року та кореспондентом у Франції з 2010-го, спланованою провокацією.

«Укрінформ» і дружина журналіста уклали з російським адвокатом Марком Фейгіним угоду про захист Сущенка.

МЗС України вимагає від Росії негайного звільнення українського журналіста.

Прес-секретар Путіна назвав затримання українського журналіста в Москві «звичайною роботою спецслужб».

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: