Справа Манафорта: Американські лобісти Януковича, кажуть, що стали жертвами брехні Трампа і Путіна

Справа Манафорта: Американські лобісти Януковича, кажуть, що стали жертвами брехні Трампа і Путіна
Тоні Подеста

Компанія Podesta Group завляє, що не була причетна до лобіювання інтересів Віктора Януковича та Партії регіонів у США

Засновник американської компанії Podesta Group Тоні Подеста заявляє, що його фірма не причетна до лобіювання інтересів екс-президента України Віктора Януковича. Заяви про те, що справжньою метою компанії було пом'якшити опозицію адміністрації Обами до українського уряду, який в той час був проросійським, нібито не відповідають дійсності. Про це пише CNN.

Раніше ЗМІ писали, що у звинуваченнях, висунутих Полу Манафорту та Ріку Ґейтсу, описується схема лобіювання інтересів Віктора Януковича та Партії регіонів у США за допомогою заснованого у Брюсселі «Європейського центру за сучасну Україну» та двох лобістських компаній, імена яких не розголошуються.

Як пише «Голос Америки», у документах звинувачення говориться, що Пол Манафорт та Річард Ґейтс, не зареєструвавшись належним чином, лобіювали інтереси українського уряду на території США в 2012-2014-х роках.

Для цього вони заангажували та активно скеровували роботу двох лобістських контор у Вашингтоні, імена яких в матеріалах справи не розголошуються. 

За інформацією CNN, компанії Тоні Подеста разом з фірмою Манафорта, було доручено очолити ці зусилля від імені «Європейського центру за сучасну Україну». (В обвинувальному висновку Манофарту розкритому в понеділок, група Podesta, згадується як «Компанія B», але ніколи не згадується конкретно по імені.)

Зазначимо, що компанія Podesta Group неодноразово заявляла, що не знає, що Манафорт використовував «Європейський центр за сучасну Україну» для поліпшення іміджу тодішнього українського президента Віктора Януковича.

Цікаво, що Тоні Подеста є братом Джона Подеста, який був головою президентської кампанії Гілларі Клінтон в 2016 році.

Джон Подеста виправдовується і нібито причетність компанії брата до махінацій Манафорта  пояснює брехнею Трампа і Путіна. «Непогано, що я став жертвою масової кіберзлочинності, спрямованої президентом Росії», - зазначив він. «Тепер я став жертвою великої брехливої кампанії американського президента».

Нагадаємо, суд у США відхилив прохання Манафорта про скасування домашнього арешту.

До слова, наразі Генеральна прокуратура розслідує дві справи, у яких фігурує Пол Манафорт. Перша стосується розтрати коштів Міністерства юстиції, а друга – в частині матеріалів з «чорної бухгалтерії».

Україна вже готує запити до США з проханням допитати Манафорта.

30 жовтня на суді у США політтехнолог Пол Манафорт, колишній голова виборчої кампанії Дональда Трампа, не визнав себе винним за жодним із висунених йому звинувачень, серед яких відмивання коштів, отриманих у його ролі як консультанта української Партії регіонів, її лідера і колишнього президента України Віктора Януковича, а також її наступниці, Опозиційного блоку. Так само не визнав ніякої вини і його колега, теж звинувачений у цій справі Річард Гейтс.

Окружний суд судового округу Колумбія (охоплює столицю США Вашингтон) звільнив обох затриманих під домашній арешт і заставу – для Манафорта вона склала 10 мільйонів доларів, для Гейтса 5 мільйонів.

Раніше 30 жовтня обидва з’явилися до Федерального бюро розслідувань США у Вашингтоні на вказівку правоохоронців після того, як Міністерство юстиції оприлюднило висунені їм обвинувачення загалом у 12 випадках правопорушень.

Читайте також матеріал «Главкома»: Прокляття Манафортом. Подробиці головного політичного скандалу осені у США

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: