Справа Одеського СІЗО: з’явилися відео жорстокого поводження з арештантами

Справа Одеського СІЗО: з’явилися відео жорстокого поводження з арештантами

У ході слідства встановлено кричущі факти поводження з арештантами зі сторони працівників пенітенціарної установи

Прокуратура Одеської області розслідує факти службової недбалості співробітників Одеського СІЗО, через що стало можливим скоєння жорстокого вбивства арештантом працівниці установи.

Як повідомляє прес-секретар генпрокурора Юрія Луценко Лариса Сарган, під час відпрацювання інформації про можливі репресії, які пройшли після резонансного вбивства, прокуратура виявила факти нелюдського поводження з утриманими та розпочала розслідування за фактом перевищення службових повноважень.

У ході подальшого слідства встановлено кричущі факти поводження з арештантами зі сторони працівників пенітенціарної установи.

У зв’язку із цим, прокуратура змінила правову кваліфікацію на катування, за що передбачено 10 років ув’язнення.

Сарган повідомляє, що встановлено вибіркове ставлення працівників установи до деяких утриманих, надання їм преференцій. «Так, після вбивства співробітника СІЗО обшуки та «наведення порядків» проводилося не в усіх камерах та навіть не в усіх корпусах. До деяких місць утримання арештантів взагалі не заходили та не перевіряли дотримання режимних вимог. Поряд із цим документація, яку вивчили слідчі прокуратури, говорить про проведення обшуків і необхідних заходів у всіх камерах. У зв’язку із цим розпочато розслідування за фактом службового підроблення», - інформує вона.

Сьогодні слідчі прокуратури продовжують обшуки у приміщеннях Одеського СІЗО та управлінні пенітенціарної установи.

Нагадаємо, в Одеському слідчому ізоляторі 17 серпня виявили розчленоване тіло дівчини - молодшого інспектора II категорії відділу режиму і охорони Олени П. Трагедія сталася в п'ятому корпусі СІЗО.

Вбивця зґвалтував і задушив дівчину, після чого порізав її на шматки і кинув їх в сміттєві баки.

Зазначимо, що підозрюваний в жорстокому вбивстві співробітниці СІЗО останнім часом практично не з'являвся у своїй камері, а жив у подвір'ї, де розміщувався свинарник. При цьому санкція суду на те, щоб ув’язнений більше двох годин був поза камерою, відсутня. Крім того ніхто із співробітників закладу за арештантом особливо не стежив.

За фактом загибелі співробітниці СІЗО 17 серпня ГУ Нацполіціі Одеської області відкрило кримінальне провадження по п. 13 ч. 2 ст. 115 (умисне вбивство, вчинене особою, яка раніше вчинила умисне вбивство) КК України. На співробітників СІЗО відкрито досудове розслідування за статтею «службова недбалість».

19 серпня з’явились повідомлення про масові побиття в Одеському СІЗО, які нібито здійснювалися працівниками правоохоронних органів. Зокрема про це заявив священик Української православної церкви Київського патріархату Дмитро Краснобаєв. Він багато років працює з ув'язненими, регулярно відвідує виправні установи.

Проте, у Мін’юсті заявили, що ніякого побиття не було. Відповідну заяву зробив прес-секретар заступника голови відомства Юрій Маслак. За його словами, мало місце лише посилення режиму.

Після цього Уповноважена Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська оприлюднила фото одного із арештантів Одеського СІЗО зі слідами кийка на спині.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: