Суд повернув на посаду люстрованого голову держінспекції часів Януковича

Суд повернув на посаду люстрованого голову держінспекції часів Януковича
Сергій Орєхов

У 2016 році Кабмін Гройсмана звільнив Сергія Орєхова на підставі закону про очищення влади

Колишній голова Державної інспекції України з питань захисту прав споживачів Сергій Орєхов виграв суд з поновлення на займану посаду.

Про це повідомляє «Главком» з посиланням на рішення Окружного адміністративного суду Києва від 16 січня.

За матеріалами справи 29 квітня 2011 року Орєхов був призначений на вказану посаду Указом президента Віктора Януковича. 16 травня 2014 року його було звільнено розпорядженням Кабміну за порушення присяги державного службовця. Однак Київський апеляційний адміністративний суд скасував рішення уряду і поновив Орєхова на посаді.

1 червня 2016 року Кабмін Гройсмана виконав постанову апеляційного адмінсуду і поновив Орєхова. Однак наступним рішенням уряд звільнив цього посадовця на підставі закону про очищення влади.

У суді позивач наголосив, що жодними діями не сприяв узурпації влади, не належав до провладних політичних партій, не вчиняв жодних дій всупереч інтересам держави та її авторитету, щодо нього відсутні жодні кримінальні провадження.

Представники Кабміну та держінспекції заперечили, наголосивши, що Орєхов протягом квітня 2011 року-червня 2014 року займав посаду Голови інспекції та не був звільнений в цей період з відповідної посади за власним бажанням. Таким чином, до нього був автоматично застосований закон про очищення влади.

Водночас, на думку Окружного адміністративного суду Києва, люстрація застосовується до осіб, які, перебуваючи на конкретній публічній посаді, відігравали важливу роль у вчиненні суттєвих порушень прав людини або вчинили певні правопорушення. Що стосується Орєхова, то відповідачі не надали доказів, що екс-високопосадовець своїми рішеннями, діями чи бездіяльністю здійснював заходи, спрямовані на узурпацію влади президентом Віктором Януковичем, підрив основ національної безпеки і оборони України або протиправне порушення прав і свобод людини. 

Таким чином, скасував рішення Кабміну про звільнення Сергія Орєхова на підставі закону про очищення влади і зобов’язав його поновити на займаній посаді.

Додамо, що у вересні 2014 року Державну інспекцію з питань захисту прав споживачів було припинено шляхом утворення Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів. Нинішнім керівником цього відомства є Володимир Лапа.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: