Супрун закликала відмовитися від запуску повітряних кульок на свята

Супрун закликала відмовитися від запуску повітряних кульок на свята

«Мало людей задумуються, що відбувається з кульками далі. Звісно, вони не просто розчиняються в повітрі», - зауважила Супрун

В.о. міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун виступила проти традиції відпускати повітряні кульки під час різних святкувань - шкільних випускних, концертів чи весіль.

«Мало людей задумуються, що відбувається з кульками далі. Звісно, вони не просто розчиняються в повітрі», - написала вона у Facebook.

Супрун розмістила у соцмережі інформацію від громадської організації UAnimals, яка розповіла, які саме шкідливі наслідки мають повітряні кульки та їхні залишки для довкілля і тварин, та чому слід відмовитися від цієї традиції:

  • Повітряні кульки можуть подолати великі відстані, забруднюючи найвіддаленіші і незаймані куточки нашої країни. Після відпускання в небо, вони потім падають назад на поверхню землі та у водойми. Термін розкладання кульок складає від 4 років, капронових стрічок - понад 100 років.
  • Натуральні латексні кульки класифікуються як пластикові відходи через зовнішні фізичні характеристики матеріалу. Вже доволі добре відомо, наскільки пластик шкідливий для довкілля, тварин та здоров’я людини.
  • Яскраве забарвлення кульок та стрічок дуже приваблює тварин і птахів.

Багато тварин не здатні відрізнити їжу від сміття, тому вони можуть випадково проковтнути залишки кульок, які можуть завдати їм шкоди. Коли тварина поглинає залишки кульки, вона може блокувати її шлунково-кишковий тракт. Внаслідок чого тварини більше не можуть їсти та гинуть від голоду.

Залишки повітряних кульок, що потрапили у воду, дуже схожі на медуз чи інших невеликих морських створінь. Через це їх споживають в їжу більші морські тварини.

Птахи часто заплутуються в стрічках і не можуть більше літати. Крім цього, вони також споживають залишки повітряних кульок в їжу. В одному з досліджень було виявлено, що повітряні кульки та їхні частини є провідною причиною загибелі морських птахів. 

  • З огляду на дані наслідки, в деяких регіонах Великобританії, Австралії та США запуск кульок заборонений законодавством.

«Активісти запустили флеш-моб #ековипускний із закликом до випускників відмовитися від запуску повітряних кульок. Натомість разом можна зробити щось корисне для довкілля - посадити дерева чи квіти або спільно знайти інші альтернативи повітряним кулькам», - зазначила Супрун.

«Не варто свідомо забруднювати природу та шкодити тваринам і птахам, якщо існують більш дружні до довкілля способи відсвяткувати важливі події», - підкреслила в.о. міністра охорони здоров’я.

Раніше повідомлялося, що у країнах Європейського союзу з 2021 року заборонять використання та виготовлення одноразового пластикового посуду. 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: