Тимошенко порівняла прем’єра Гройсмана з персонажем роману «Золоте теля»

Тимошенко порівняла прем’єра Гройсмана з персонажем роману «Золоте теля»

Опозиціонерка переконана: Порошенко і Яценюк поділили владу і країну між собою

Лідер опозиційної фракції «Батьківщина» Юлія Тимошенко прокоментувала прийняття проекту закону №4493 «Про ринок електричної енергії України» у першому читанні. В прямому ефірі телеканалу News One вона запевнила, що він запроваджує мегакорупцію на енергоринку, яка повертає його у 90-ті.

Тимошенко нагадала, що діючу нині в Україні «англійську» модель ринку електроенергії запровадили 2000 року. Тоді змогли припинити в країні постійні «віялові відключення», зупинити корупцію в енергетиці і розвал енергосистеми країни.

«Зараз ринок працює так: гідро, атомна, теплова за різними цінами «здаються» на оптовий енергоринок. Потім відпрацьовується середня ціна і за нею енергія віддається в країну. Згодом накладається вартість транспортування і складається ціна, різна для всіх регіонів, але справедлива ціна на електроенергію по всій країні, яка пропонується зараз», – пояснила політик.

uhjГройсман, Яценюк та Порошенко

Тимошенко впевнена, що в разі ухвалення урядового проекту закону "Про ринок електричної енергії України" у другому читанні вартість електроенергії для людей суттєво збільшиться, адже дешеву гідроенергію купуватимуть корупційні клани, а найдорожчу – теплову – поставлятимуть населенню.

Тимошенко також заявила, що ці плани втілюють в життя фракції коаліції, які контролюють президент Порошенко та колишній прем’єр Арсеній Яценюк. «Так, Яценюк, він нікуди не подівся, вони роздеребанили з Порошенком владу, і прем’єром поставили такого собі Фунта – Гройсмана», - сказала Тимошенко. Нагадаємо, зіц-голова Фунт - один з персонажів роману Ільфа та Петрова «Золоте теля». Професія Фунта - номінальний керівник фірм-одноденок, що створюються заради фінансових махінацій. Обов'язок Фунта - замість справжнього махінатора потрапити під суд і в тюрму, під час відсидки йому належить подвійний оклад.

22 вересня Верховна Рада підтримала у першому читанні законопроект про ринок електричної енергії України.

За відповідне рішення проголосували 237 народних депутатів.

Представляючи документ, міністр енергетики Ігор Насалик повідомив, що законопроект вирішує три найважливіші завдання: 1) удосконалює державну політику в електроенергетиці; 2) імплементує вимоги Третього енергетичного пакету ЄС; 3) удосконалює структуру та функціонування ринку передбаченого діючим законом 663.

Проект закону передбачає організацію ринку електроенергії з наступних складових: двосторонні договори; ринок «на добу наперед»; внутрішньодобовий ринок; балансуючий ринок; ринок допоміжних послуг.

Крім того передбачається доповнення переліку учасників ринку новим учасником - трейдером, яким може бути будь-який суб’єкт господарювання, що здійснює купівлю електроенергії з метою її перепродажу, крім продажу споживачу.

Проектом закону вводиться система спеціальних обов’язків для забезпечення загальносуспільних інтересів у процесі функціонування ринку електроенергії, до яких відносяться: купівля електроенергії за «зеленим» тарифом; надання універсальних послуг; виконання функцій постачальника «останньої» надії; сплата компенсаційних платежів.

Також передбачається повне виконання вимог Третього енергетичного пакету ЄС щодо юридичного та організаційного відокремлення діяльності з розподілу та передачі електричної енергії від інших видів діяльності, що є умовою для запровадження економічної конкуренції на ринку електроенергії.

Крім того передбачається запровадження певного періоду (до 24 місяців з дати набрання чинності цим законом), впродовж якого мають бути створені необхідні технічні, організаційні, економічні та нормативно-правові передумови для запровадження та злагодженого функціонування ринку електроенергії України.

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: