Трагедія в таборі «Вікторія»: прокуратура і суд «забули» про колишнього віце-мера

Трагедія в таборі «Вікторія»: прокуратура і суд «забули» про колишнього віце-мера
Зінаїда Цвірінько

Екс-чиновнику досі не обрали запобіжний захист

Минуло вже більше тижня після оголошення про підозру колишньому віце-меру з гуманітарних питань Зінаїді Цвірінько, що є одним з фігурантів у справі трагедії в таборі «Вікторія», а чиновник продовжує залишатися без запобіжного заходу.

Приморський районний суд досі не розглянув клопотання прокуратури, яка вимагає відправити Цвірінько під домашній арешт. Засідання мало відбутися 5 жовтня, проте суддя в залі так і не з'явився: нібито він перебував у нарадчій кімнаті по іншій виробництва. З тих пір минуло п'ять днів (і сім з моменту оголошення про підозру).

«Ми подали клопотання, і з тих пір чекаємо рішення суду», - повідомила «Думській» прес-секретар прокуратури Одеської області Інна Верба.

При цьому спікер відомства підкреслила, що повторного клопотання прокуратура не подавала.

Таким чином, ситуація залишається вкрай дивною: згідно зі ст. 186 Кримінально-процесуального кодексу, суд протягом 72 годин після надходження клопотання від слідчого зобов'язаний обрати запобіжний захід.

Юристи визнають, що суд однозначно неправий, проте запевняють: сторона обвинувачення повинна бути більш активною.

«В ідеалі суд, приймаючи до уваги, що суддя перебуває у дорадчій кімнаті, повинен був за допомогою автоматичної системи призначити нового суддю - благо, їх вистачає, - вважає адвокат Олександр Ворсуляк. - З іншого боку, саме звинувачення є мотором процесу, тому прокуратура могла б звернутися з повторним клопотанням, так як в даному випадку мова йде про обрання запобіжного заходу - людина може просто зникнути. Поки що все це говорить про несерйозність процесу ».

В правоохоронних органах не виключають, що слідство могло відкликати своє клопотання по Цвірінько - взявши до уваги стан здоров'я чиновника.

Нагадаємо, колишній віце-мер з гуманітарних питань Зінаїда Цвірінько стала підозрюваною в одному з кримінальних проваджень, відкритих за фактом трагедії в дитячому таборі «Вікторія». Цвірінько інкримінують діяння, передбачене частиною 2 ст. 367 КК України ( «службова недбалість»).

Як відомо, 16 вересня в Одесі сталася пожежа в дитячому оздоровчому таборі «Вікторія»

Вогонь повністю знищив один з дерев'яних корпусів. У момент загоряння там перебувало 42 дитини.

Під час проведення пошукових робіт та розбирання конструкцій знищеної вогнем будівлі на місці пожежі були виявлені тіла двох загиблих дітей. Ще одна дитина пропала без вісти. Згодом на місці пожежі було знайдено фрагмент тіла, поліція офіційно повідомила про трьох загиблих. За даними Уповноваженого президента з прав дитини Миколи Кулеби, загинули 8-річна Софійка, 9-річна Настя та 12-річна Сніжана.

Як повідомили у ДСНС, на території табору «Вікторія» є і гідрант, і пожежна водойма, проте води для гасіння там не виявилося.

За фактом пожежі відкрите кримінальне впровадження.

18 вересня під варту взяли директора дитячого табору «Вікторія» в Одесі, де внаслідок пожежі загинули троє дітей.

Генпрокурор Юрій Луценко 20 вересня заявив, що основна версія слідства – керівництво дитячого табору шукало приватну «протипожежну» фірму, яка дасть більший «відкат». 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: