Турчинов зізнався, що блефував, коли дзвонив до спікера Держдуми РФ

Турчинов зізнався, що блефував, коли дзвонив до спікера Держдуми РФ
Олександр Турчинов

Турчинов розмовляв зі спікером Держдуми РФ перед окупацією Криму

В ніч на 2 березня 2014 року секретар РНБО Олександр Турчинов дзвонив тодішньому голові Держдуми РФ Сергію Наришкіну з метою дати відповідь на ультиматум російських військових у Криму щодо здачі зброї бійцями ЗСУ.

Про це він розповів у документальному фільмі «Україна. 100 днів над прірвою».

«Ввечері, 1 березня до мене приїжджає керівництво Міноборони, Генштабу і каже: «Олександр Валентинович, ситуація катастрофічна, наші підрозділи у Криму отримали від російського Генштабу ультиматум: до 21 години вони повинні скласти зброю, інакше буде штурм. Треба політичне рішення», – пригадує ті дні Турчинов.

Як відомо, на той час Олександр Турчинов виконував обов’язки президента України. Коли він почув інформацію від оборонного відомства, Турчинов спробував зв’язатися з президентом Росії Володимиром Путіним.

Та це не вдалося через те, що Кремль не визнавав Турчинова як в.о. Президента України – Верховного Головнокомандувача ЗС України. Тож Турчинов спробував поспілкуватись зі спікером Думи РФ Сергієм Наришкіном, адже він був на посаді голови Верховної Ради.

«Вночі знайшли номер Наришкіна. Я йому кажу якомога спокійніше, хоча сам сильно нервував: «Дивись, ми отримали ультиматум від російського Генштабу і я дав команду використовувати усю наявну зброю. Весь світ побачить вас як агресорів і скільки крові ви принесли. Наші хлопці загинуть, але ваших загине не менше. Тому передайте Путіну, що у випадку штурму ми будемо використовувати усю наявну зброю», – таку заяву озвучив тоді Турчинов.

Він зізнався, що блефував, коли задзвонив до спікера Держдуми РФ, але тоді у нього не було іншого варіанту, щоб якось зірвати наступ РФ.

Тоді, у 2014 році, Сергій Наришкін пообіцяв Турчинову, що передасть розмову Путіну. Наступу тоді вночі не відбулося, а ЗСУ отримали трохи часу для того, щоб «підготуватися до можливого наступу з півночі і сходу».

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: