У Європарламенті закликали світових лідерів не їздити до Росії на мундіаль

У Європарламенті закликали світових лідерів не їздити до Росії на мундіаль

Сьогодні в Європарламенті відбудеться голосування за резолюцію щодо порушень прав людини в Росії

У Європейському парламенті закликають світових лідерів утриматися від відвідування Чемпіонату світу з футболу 2018 року в Росії, який розпочинається сьогодні і триватиме до 15 липня. Про це йшлося під час дебатів на засіданні Європарламенту у Страсбурзі Франція, що транслювалися на сайті ЄП.

Депутат Європарламенту Чарльз Теннок (група Європейські консерватори і реформісти) заявив, що українські політв'язні Олег Сенцов, Олександр Кольченко, Володимир Балух та інші протестують проти судового переслідування і свавільного позбавлення волі російською владою через висловлювання опозиційних поглядів, зокрема у зв'язку з анексією Криму.

«Вони продовжують вимагати звільнення не менш як 70 інших українських політв'язнів та кримських татар, заарештованих Москвою за політичними мотивами», - наголосив Теннок.

«Сьогодні також розпочнеться Чемпіонат світу з футболу 2018 року під егідою ФІФА у Росії. Країна стане глобальним центром уваги впродовж наступного місяця, але моя група сьогодні вимагає негайного та безумовного звільнення Сенцова і його співгромадян-бранців, ув'язнених країною, яка не має законної юрисдикції над ними, за політичними мотивами», - заявив Теннок.

«Я також закликаю європейських політичних лідерів утриматися від відвідування Чемпіонату світу 2018 року і засудити безперервну неповагу Росією багатосторонніх норм, на яких засновується світовий порядок, у Криму, на сході України, в Європейському Союзі або в політичному процесі США», - сказав Теннок.

У свою чергу депутат Європарламенту Ребекка Гармс (група Зелені — Європейський вільний альянс) заявила, що Чемпіонат світу з футболу в Росії «затьмарений» через ситуацію із Сенцовим, який 14 травня розпочав голодування.

«Меншини, а також опозиційні сили в Росії зазнають переслідувань або тиску в контексті кримінальної відповідальності. Через чотири роки після завершення Олімпійських ігор у Сочі Володимир Путін нічого не здійснив, щоб зробити світ більш мирним місцем, навіть навпаки - він тепер менш мирний», - наголосила Гармс.

Як сказав депутат Європарламенту Петрас Аустрявічус (група Альянс лібералів і демократів за Європу), він очікує, що ті, хто братиме участь у матчах чемпіонату, не стануть «ганебною частиною команди Путіна».

Як відомо, сьогодні в Європарламенті відбудеться голосування за резолюцію щодо порушень прав людини в Росії, зокрема з огляду на справу Сенцова. Під час дебатів абсолютна більшість євродепутатів висловилися з вимогою негайного звільнення Сенцова.

У Кремлі заявили, що на відкриття Чемпіонату світу з футболу до Москви 14 червня прибудуть насамперед лідери пострадянських країн та деяких країн Латинської Америки. 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: