У Конституційному суді розповіли, як громадяни користуються новим правом подати конституційну скаргу

У Конституційному суді розповіли, як громадяни користуються новим правом подати конституційну скаргу
Голова Конституційного суду Станіслав Шевчук

«Люди скаржаться на все: на сусіда, на начальника, на Верховний суд»

Голова Конституційного суду Станіслав Шевчук у інтерв'ю «Главкому» розповів про те, як функціонує в цей момент конституційна скарга. Така можливість передбачена законом «Про Конституційний суд України», ухваленим 31 липня 2017 року.

Право подати конституційну скаргу полягає в тому, що кожен громадянин може поскаржитися на те, що певний український закон не відповідає Конституції. Глава КС зазначив, що наразі надійшло понад 600 скарг, більшість з яких була відхилена через формальні підстави, як то відсутність певного переліку документів, використання іншої мови у поданих документах тощо. Також Шевчук додав, що велика кількість скарг є абсолютно недоцільною, так як не стосується конкретних законів. «Скаржаться на все що завгодно: на сусіда, на свого начальника, які щось не так роблять, на Верховний суд. Достатньо широкий спектр»,- пояснює голова КС.

Суддя зауважив, що якщо під час розгляду певної скарги буде вирішено, що якийсь закон порушує права людини, то останній втратить силу.

«Закон з моменту ухвалення нашого рішення стає нечинним, тобто втрачає силу. Конституційна реформа дала можливість відтермінувати виконання рішення на певний період часу. Проте це більше виняток, а згідно з поширеною практикою закон має бути визнаним нечинним з моменту ухвалення рішення Конституційним судом», - стверджує Шевчук.

Нагадаємо, що Станіслав Шевчук був обраний головою Конституційного суду 21 лютого 2018 року більшою кількістю голосів.

Читайте детальніше у інтерв'ю «Главкому»: «Голова КС Станіслав Шевчук: У нас хороша Конституція. Проблема у тому, що владна еліта не живе за нею»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: