У МАГАТЕ заявили, що Іран виконує ядерну угоду

У МАГАТЕ заявили, що Іран виконує ядерну угоду
Юкія Амано

Тегеран хоче продовження дії ядерної угоди, і що позиція США його турбує

Голова Міжнародного агенства з атомної енергії Юкія Амано заявив, що Іран виконав свої «зобов’язання, пов’язані з ядерною зброєю», в рамках міжнародної угоди про обмеження ядерної програми. 29 жовтня гендиректор МАГАТЕ виступив з промовою на прес-конференції в Тегерані, де зустрівся з іранськими лідерами.

В угоді 2015 року Тегеран погодився скоротити свою ядерну діяльність в обмін на звільнення від міжнародних санкцій.

Амано, чиє агентство відповідає за моніторинг ядерних обмежень, зустрівся, зокрема, з президентом Ірану Хасаном Роугані, віце-президентом Алі Акбаром Салехі, який координує ядерну діяльність Ірану, і міністром закордонних справ Мохаммадом Джавадом Заріфом.

В опублікованій президентською канцелярією заяві Роугані наголосив на «повній» прихильності Ірану угоді.

«Ми не повинні допустити, щоб ядерна угода, як важливе досягнення, підривалася, і ми повинні консолідувати цю важливу міжнародну прихильність за повної співпраці», – сказав він.

Салехі заявив, що Тегеран хоче продовження дії ядерної угоди, і що позиція США його турбує.

«Якщо ядерна угода буде порушена, це матиме непередбачувані наслідки», – сказав він.

Візит Амано до Тегерана відбувся після того, як 13 жовтня президент США Дональд Трамп хоч і не відмовився від угоди, але й не став підтверджувати дотримання її положень Іраном. Він звинуватив Тегеран у порушенні «духу» домовленостей, зокрема, через постійні випробування балістичних ракет та підтримку екстремістів на Близькому Сході.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: