У Міносвіти пояснили, куди зникли обіцяні бюджетні місця для вступників

У Міносвіти пояснили, куди зникли обіцяні бюджетні місця для вступників
Олег Шаров

Шаров зазначив, що максимальний обсяг держзамовлення кожен університет закладає свій

Директор департаменту вищої освіти Міносвіти України Олег Шаров в інтерв’ю «Главкому» розповів, чому цього року кількість бюджетних місць, які заявляли раніше університети, фактично не відповідали тій кількості, яка пізніше була оголошена.

«Ми працюємо в умовах адресного розміщення державного замовлення. Що принципово? Місце державного замовлення надається не вищому навчальному закладу, який потім вирішує кого взяти на це місце, а кого не взяти, а вступнику, який показав кращий результат ЗНО. Ось відповідно до того, в якому університеті хоче навчатись цей вступник, туди це місце і йде. Вищі навчальні заклади визначають максимальні обсяги держзамовлення – це та кількість, яку вони можуть взяти. Для них проблематично взяти більше, ніж цей максимальний обсяг. І цей максимальний обсяг і оприлюднюється для абітурієнтів і на нього дійсно орієнтується частина вступників, які не прочитали нормативну базу і не знають навіть, що це такий відбір проходить вже не перший рік», – повідомив чиновник.

Шаров зазначив, що максимальний обсяг держзамовлення кожен університет закладає свій, і звичайно, там є певна регламентація та певні регулювання. Тим не менш сума цих максимальних обсягів по відповідних спеціальностях традиційно суттєво більша, ніж той обсяг державного замовлення, який видається Кабміном.

«І тут знову згадаємо про демографію. Вступників мало, а університети у нас розраховано на більшу кількість студентів. Потужності університетів дозволяють навчати набагато більше людей, ніж університети можуть взяти, як на бюджет, так і на контракт. Від цього ми маємо досить простий ефект. Загальна кількість тих бюджетних  місць, що пропонують університети, значно більша, ніж ті місця, які фактично отримують абітурієнти. І тому виникає такий процес, що університет виставляє максимум 10 місць, а реально отримує три», - пояснив представник Міносвіти.

«Я хочу сказати, що дехто і нуль отримує. І хтось лишається розчарованим. Це означає тільки одне: серед тих людей, хто хотів вступати в цей університет, на цю освітню програму, не було достатньої кількості людей, що мають дійсно високий бал ЗНО. Якби вони були, той цей університет отримав би державне замовлення», - резюмував Шаров.

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: