У Московській церкві згадали, як Варфоломій уже привозив Томос до Києва 10 років тому

У Московській церкві згадали, як Варфоломій уже привозив Томос до Києва 10 років тому
Архієпископ Львівський і Галицький, член Священного синоду УПЦ МП Філарет

Архієпископ Філарет вірить, що остаточне рішення про Томос для України ще не ухвалили

Архієпископ Львівський і Галицький, член Священного синоду УПЦ МП Філарет згадав, що у 2008 році сам Патріарх Варфоломій приїздив до Києва з Томосом щодо утворення Київської митрополії. Про це він розповів в інтерв’ю «Главкому».

За його словами, всі бачили, чим закінчилася ця історія. «Святкування 1020-річчя пройшли, і він (Патріарх Варфоломій – ред.) поїхав, не проголосивши Томосу! Після того було дуже багато розчарувань серед політиків, священиків і вірян»,- говорить архієпископ.

Своє завдання на сьогодні священнослужитель бачить у звершуванні своєї християнської місії. Каже, що робитиме перші висновки (про перехід до єдиної помісної церкви України – ред.), коли побачить документ (Томос – ред.).

«Адже ми не знаємо його змісту: чи то буде «Автокефалія», чи «Константинопольський екзархат». Навіть із джерел на Фанарі (район Стамбула, на південному боці Золотого Рогу – ред.) є інформація, що не так все просто, і остаточне рішення не ухвалено», - вважає Філарет.

За його словами, процес об`єднання церков - проект довготривалий. «Ми вважаємо, що на початку цього процесу - це був політичний проект, за яким стоїть влада і її передвиборчі інтереси», - говорить архієпископ. І радить поки накласти мораторій на вирішення цього питання і дотримуватися тиші.

«Продовжимо після виборів президента. Побачимо, як після цього буде розвиватися цей проект», - зазначає архієпископ УПЦ МП.

 


 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: