Україна попередила ПАРЄ: повертати РФ право голосу небезпечно

Україна попередила ПАРЄ: повертати РФ право голосу небезпечно

Українські громадські організації закликали міжнародні та національні правозахисні організації зробити усе від них залежне, щоб запобігти ціннісній капітуляції Ради Європи

Українські громадські організації закликають не допустити небезпечного прецеденту повернення Росії права голосу в Парламентській асамблеї Ради Європи.

Про це йдеться у спільній заяві громадських організацій.

«Ми вважаємо, що керівництву Ради Європи, країнам-учасницям та членам ПАРЄ треба зробити усе залежне, щоб не допустити небезпечного прецеденту повернення російській делегації права голосу в ПАРЄ», - наголошується у заяві.

Крім того, українські організації закликають міжнародні та національні правозахисні організації зробити усе від них залежне, щоб запобігти ціннісній капітуляції Ради Європи.

«Йдеться не просто про те, що з легкої руки Ради Європи це стане першим значним послабленням санкцій проти Росії за ведення війни проти України, в якій кожного дня продовжують гинути люди та більше п'яти з половиною мільйонів людей змушені жити в умовах окупації. Це й розв'яже руки іншим країнам-учасницям Ради Європи, чим поставить під загрозу права мільйонів людей, які знаходяться під захистом Європейської конвенції з прав людини. І, зрештою, стане черговою точкою неповернення в процесі перетворення Ради Європи на симулякра, у роботі якого немає необхідності», - наголошується у заяві.

Заяву, зокрема, підписали Фонд «Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва», Українська Гельсінська спілка з прав людини, Крим SOS, Ла Страда-Україна.

Повідомлялося, що в російський парламент прийшло запрошення, підписане тимчасовим головою ПАРЄ Стеллою Киріакідіс (Кіпр), щодо направлення на засідання до Парижа делегації РФ - двох парламентаріїв від Держдуми РФ та двох від Ради Федерації РФ.

Рада Держдуми РФ підтримала рішення про направлення віце-спікера Петра Толстого і голови комітету з міжнародних справ Леоніда Слуцького на консультації до Парижа.

Росіяни, які візьмуть участь у засіданні у Парижі 14 грудня, заявлятимуть про позицію Росії щодо участі делегації РФ в Асамблеї та очікують почути ідеї про повернення своєї делегації.

Нагадаємо, генеральний секретар організації Турбйорн Ягланд в інтерв’ю виданню Financial Times заявив, що у Раді Європи розглядають питання про скасування санкцій проти Росії, які були накладені за агресію Москви щодо України.

За його словами, таке рішення допускають через побоювання, що Росія в зв’язку з обмеженнями може вийти з цієї організації, а це, як вважають у Раді Європи, може стати ударом по захисту прав людини в світі.

Глава МЗС України Павло Клімкін заявив, що Росія, яка проголосувала за окупацію Криму, не має ані політичного, ані морального права на голосування в ПАРЄ

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: