Україна поважатиме вибір тих, хто залишиться з Московським патріархатом — Порошенко

Україна поважатиме вибір тих, хто залишиться з Московським патріархатом — Порошенко

Держава захистить права тих священників і вірян УПЦ МП, які добровільно вирішать вийти з-під Москви - обіцяє президент

Держава гарантує права тих вірян, які після надання автокефалії Українській православній церкві залишаться прихожанами Української православної церкви Московського патріархату, заявив президент України Петро Порошенко після оголошення підсумків триденного Синоду. Там підтримали подальші кроки у наданні автокефалії Україні.

«Я гарантую, що держава Україна поважатиме вибір тих, хто вирішить залишитися у тій церковній структурі, яка зберігатиме єдність з російською православною церквою. Але так само гарантую, що держава захистить права тих священників і вірян УПЦ МП, які добровільно вирішать вийти з-під Москви для того, щоб разом з іншими православними творити єдину православну помісну церкву», — сказав він.

Глава УПЦ КП Філарет оголосив, що Україна отримає Томос про автокефалію єдиної церкви найближчим часом. Він підтвердив, що після зняття анафеми його сан не зміниться і він залишиться Патріархом.

Філарет також заявив, що найближчим часом буде скликаний Архієрейський собор для об'єднання трьох церков. 

Також нагадаємо, 11 жовтня грецькі ЗМІ повідомили, що синод Вселенської патріархії ухвалив рішення про відновлення канонічного статусу предстоятелів УПЦ КП та УАПЦ. Це означає зняття анафеми з патріарха Української православної церкви Київського патріархату Філарета та предстоятеля Української провославної автокефальної церкви Макарія.

Як відомо, 11 жовтня – третій і останній день триденного засідання синоду.

Речник УПЦ КП Євстратій Зоря відреагував на повідомлення про заяву митрополита Австрійського Арсенія про нібито відкладення питання української автокефалії.

Раніше митрополит Австрійський та екзарх Угорщини Арсеній (Кардамакіс) у розмові з католицькою агенцією новин KNA в Стамбулі заявив, що питання надання Українській православній церкві автокефалії поки що відкладене.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: