Україна повинна взяти участь у процесі роззброєння КНДР, – військові експерти

Україна повинна взяти участь у процесі роззброєння КНДР, – військові експерти
Ядерна зброя КНДР 

«Українські експерти повинні долучитися до команд із денуклеризації КНДР та ініціювати нове розслідування щодо передачі ракетних двигунів»

Уряд України та РНБО повинні ініціювати процес залучення українських представників до міжнародної групи із роззброєння Корейського півострова для отримання фактичних матеріалів в рамках проведення розслідування звинувачень України в передачі ракетних технологій. Таке звернення зробили Михайло Самусь, заступник директора Центра досліджень армії, конверсії та роззброєння з міжнародних питань; Юрій Пойта, керівник секції Азійсько-Тихокеанського регіону Центра досліджень армії, конверсії та роззброєння, під час прес-конференції в прес-центрі «Главком».

Українські експерти повинні долучитися до команд із денуклеризації КНДР та ініціювати нове розслідування щодо передачі ракетних двигунів. «Розслідування повинно показати, хто передав технології: чи Україна, чи Китай, чи Росія. Має бути поставлена крапка в підозрах стосовно України. Ми закликаємо владу вийти з такою ініціативою взяти участь у процесі денуклеризації КНДР», - говорить Самусь.

Військовий експерт нагадав, що в серпні минулого року проти України була проведена інформаційна операція, яка полягала у публікації в газеті «The New York Times»  статті зі звинуваченнями України у передачі КНДР ракетних технологій.

«Розслідування ЦДАКР показало, що дана стаття мала провокативний характер з метою приховування можливих поставок ракетних двигунів з РФ, завдання суттєвого удару по міжнародному іміджу України, погіршення українсько-американських відносин та зриву поставок летальної зброї з США до України. Це був інформаційний вкид, - продовжує Самусь.

Його колега Юрій Пойта зауважує, що наразі складаються позитивні тенденції щодо роззброєння Північної Кореї. Хоча ще немає дорожньої карти. Але Україні потрібно ініціювати свою участь у цьому процесі за прикладом Японії. Японська сторона уже зараз ставить питання щодо своєї участі, зокрема в проблематиці викрадення громадян Японії представниками КНДР.

На думку обох військових експертів, початок переговорного процесу між лідерами КНДР, Республіки Корея, США та КНР щодо денуклеризації Корейського півострова та створення умов щодо знищення північно-корейських ядерних об`єктів, боєголовок та ракет-носіїв створює унікальний шанс для завершення розслідування «ракетних звинувачень» України.

У разі підписання Дорожньої карти та початку практичних кроків з її реалізації, міжнародному співтовариству буде наданий доступ до перевірки та ліквідації ядерних об`єктів КНДР, в тому числі і до ракетних систем.

Під час прес-конференції військові експерти виголосили заяву своєї організації і звернулися до української влади:

  • ЦДАКР пропонує уряду України та РНБО ініціювати процес залучення українських представників до міжнародної групи з денуклеризації Корейського півострова для отримання фактичних матеріалів в рамках проведення розслідування звинувачень України в передачі ракетних технологій.
  • Включення українських представників (фахівців РНБО, АП, МЗС, МО, спецслужб, КБ «Південне», заводу «Південмаш») в міжнародну групу з денуклеризації Корейського півострова дозволить:

1. Забезпечити об`єктивне розслідування походження ракетних двигунів північно-корейських балістичних ракет та остаточного спростування участі України та українських підприємств в їх виготовленні.

2. Встановити реальних постачальників ракетних технологій КНДР з порушенням міжнародних режимів нерозповсюдження та покарати їх відповідно до існуючих норм міжнародного права.

3. Добитися спростування звинувачень України у нелегальних поставках ракетних технологій КНДР і поставити крапку у черговому «збройовому скандалі», який вже завдав шкоди іміджу України.

3. Запобігти використання «ракетної справи» проти України у майбутніх інформаційних операціях проти України.

ЦДАКР вважає, що РФ безумовно зацікавлена в приховуванні своєї участі у передачі ракетних технологій Пхеньяну та буде намагатися усіма можливими способами знищити докази своєї причетності до ракетної програми КНДР, в тому числі по лінії спеціальних служб.

У зв`язку з цим ЦДАКР пропонує невідкладно здійснити активні та комплексні заходи з організації міжнародного незалежного розслідування, вивівши на чисту воду справжніх спонсорів ракетної програми КНДР.

Пропонуємо переглянути запис прес-конференції:

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: