Україна програла апеляцію російській компанії «Татнєфть»

Україна програла апеляцію російській компанії «Татнєфть»

Королівський суд Лондона ухвалив рішення за позовом «Татнєфті»

Україна за рішенням суду має виплатити російській компанії «Татнєфть» компенсацію в розмірі $112 млн, а також відсотки

Суд в Англії відхилив апеляцію України на визнання в британській юрисдикції рішення Міжнародного комерційного арбітражу за позовом російської «Татнєфті». Про це йдеться в рішенні Королівського суду Лондона від 13 липня, пише korrespondent.net.

Зазначається, що своїм рішенням Арбітраж ще в 2014 році зобов'язав Україну виплатити російській компанії 112 млн доларів компенсації за так зване рейдерське захоплення Кременчуцького НПЗ, здійснене групою Приват.

Видання пише, що англійський суд привів у виконання це рішення арбітражу ще в травні 2017 року, але Україна, не погодившись з таким рішенням, подала апеляцію, яка розглядалася більше року. Аналогічні судові процеси тривають в Росії і США, де «Татнєфть» намагається розшукати українські активи для примусового стягнення компенсації.

«Татнефть» почала арбітражний розгляд проти України у 2008 році відповідно до російсько-української угоди про заохочення і взаємний захист інвестицій через ситуацію навколо «Укртатнафти».

Ця компанія була створена відповідно до указів президентів України і Татарстану в 1994 році на базі Кременчуцького НПЗ. Раніше 18,296% акцій Укртатнафти належало структурам, близьким до «Татнєфті», міністерство майна Татарстану володіло 28,7788% акцій, ще 8,6% акцій належало безпосередньо «Татнєфті». Однак в результаті судових розглядів в Україні частка татарстанських акціонерів в НПЗ була практично обнулена, а на підприємстві з'явилися нові акціонери, близькі до групи Приват Ігоря Коломойського і Геннадія Боголюбова.

У 2014 році арбітраж виніс рішення на користь «Татнєфті» і зобов'язав Україну виплатити російській компанії компенсацію в розмірі $112 млн, а також відсотки.

У тому ж році Україна ініціювала провадження в Апеляційному суді Парижа з метою скасування цих двох арбітражних рішень, заявивши, що склад арбітражу не володів компетенцією для розгляду спору, а один з арбітрів не відповідав вимогам незалежності та неупередженості.

Апеляційний суд Парижа в кінці 2016 року залишила чинними два арбітражних рішення, що зобов'язують Україну виплатити «Татнєфті» $112 млн, а також відсотки.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: