Уряд заохочує аграріїв до посівної кампанії безвідсотковими кредитами

Уряд заохочує аграріїв до посівної кампанії безвідсотковими кредитами
На середину березня аграрії забезпечені на 84% до посівної кампанії
фото з відкритих джерел

Загальна потреба у коштах на проведення посівної становить приблизно 100 млрд грн

Малі та середні агровиробники з обігом до 20 млн євро на рік у період воєнного стану зможуть отримати безвідсотковий кредит на шість місяців до 50 млн грн. Позика надаватиметься під держгарантію на 80% від його суми для забезпечення посівної.

«Уряд одноголосно підтримав упровадження механізму надання державних гарантій таким сільгосптоваровиробникам, – ухвалено постанову «Про внесення змін до деяких актів Кабінету Міністрів України щодо забезпечення кредитної підтримки сільськогосподарським товаровиробникам», – йдеться у повідомленні мінагрополітики.

Згідно з ним, держава повністю компенсує відсоткову ставку за такими кредитами.

За розрахунками Мінагрополітики, йдеться про агрокомпанії, які обробляють до 10 тис. га.

Відомство зазначило, що для отримання кредиту суб’єкт підприємництва має бути сільськогосподарським товаровиробником у значенні, наведеному в законі «Про державну підтримку сільського господарства України».

«Заявникам необхідно звертатися до фінансової установи, де вони обслуговувалися!» – зазначило Мінагрополітики.

Як пояснив міністр Роман Лещенко, навесні аграрії завжди потребують додаткового фінансування на період посівної, а після початку війни проблема загострилася через неможливість реалізувати зібраний торік урожай на експорт, оскільки вся портова інфраструктура країни заблокована агресором.

За оцінками Мінагрополітики, загальна потреба у коштах на проведення посівної становить приблизно 100 млрд грн.

Міністерство нагадало, що для забезпечення сільгоспвиробників насінням до посівної в Україні під час воєнного стану скасовано додаткові процедури із сертифікації насіннєвого матеріалу й дозволено експлуатацію сільгоспмашин без їх реєстрації.

Крім того, мінагрополітики перебуває у постійному контакті з великими дистриб’юторами та виробниками насіння та засобами захисту рослин, які роблять все можливе для забезпечення продовольством та недопущення продовольчої кризи. Наразі до посівної-2022 аграрії забезпечені на 84%. Зокрема, засобами захисту рослин – на 55%, насінням – на 78%. Найбільш критична спостерігається з нестачею палива для с/г техніки.

Мінагрополітики запустило аграрну платформу зі збору актуальних потреб аграріїв під посівну в режимі реального часу https://agrostatus.org/ і створено онлайн-платформу для покращення логістичних маршрутів аграріїв в умовах воєнного стану https://prodsafety.org/.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: