Одіозний суддя поскаржився на Уляну Супрун через її пост у «Фейсбуці» (Документ)

Одіозний суддя поскаржився на Уляну Супрун через її пост у «Фейсбуці» (Документ)
Суддя окружного адміністративного суду Києва Євгеній Аблов

Суддя Євгеній Аблов із заявою звернувся до Вищої ради правосуддя

Заступник голови окружного адміністративного суду Києва Євгеній Аблов побачив у дописі на фейсбук-сторінці в.о. міністра охорони здоров’я Уляни Супрун втручання у процес судочинства.

Про це повідомляє «Главком» з посиланням на текст звернення судді від 28 грудня.

Служитель Феміди наголосив, що 20 грудня прийняв ухвалу про забезпечення позову у справі, де Міністерство охорони здоров’я є відповідачем. Таким чином, він зупинив дію наказу МОЗ про звільнення Катерини Амосової з посади ректора НМУ ім.О.О.Богомольця, що фактично означає її поновлення на цій посаді.

Натомість 24 грудня з’явилася реакція в.о. міністра охорони здоров’я Уляни Супрун, яка у «Фейсбуці» наголосила, що «це не перше рішення судді, яке компрометує українську судову систему». Вона вважає, що окружний адмінсуд фактично вирішив трудовий спір, який не є в його компетенції, оскільки така справа вже розглядається Печерським районним судом Києва. Також всупереч законодавству суд позбавив НМУ ім. О.О.Богомольця органу управління, оскільки заборонив Міністерству охорони здоров’я здійснювати управлінські функції.

Скріншот допису з фейсбук-сторінки Уляни СупрунСкріншот допису з фейсбук-сторінки Уляни Супрун

«МОЗ України буде оскаржувати рішення суду та звернеться до Нацполіції зі скаргою на відповідного суддю. Ми не збираємось вдавати, що те, що відбувається у Окружному адміністративному суді Києва є судочинством», - заявила Супрун.

Однак суддя Євгеній Аблов розцінив слова члена уряду як спроба тиску на суд.

«Вказаний допис з посиланням на сумнівні джерела містить надумані твердження про вчинення мною уявних в.о. міністра охорони здоров’я проступків, що дає мені вважати підстави, що він був поширений виключно з метою формулювання негативного уявлення суспільства про роботу судової системи… Крім того, Уляна Супрун у своєму дописі погрожує мені зверненням до Нацполіції зі скаргою, тобто фактично кримінальною відповідальністю, що може мати місце за наслідком здійснення відповідного кримінального провадження», - вважає заступник голови окружного адміністративного суду Києва.

Він додав, що думка про судову владу формується не тільки і не стільки особами, які мають особистий досвід взаємодії із судами через участь у судових розглядах. Цю думку формують політики, громадські активісти, ЗМІ, державні та правоохоронні органи. А тому, переконаний суддя Аблов, «коментуючи рішення судів, виконавча та законодавча влада мають уникати критика, яка може підірвати незалежність судової влади або довіру суспільства до неї».

(для перегляду списку натисніть на зображення) 

Євген Аблов працює суддею Окружного адмінсуду Києва з 2010 року. На цій посаді відзначився винесенням постанови від 9 грудня 2013 року, якою зобов’язав «Беркут» розігнати Майдан для встановлення новорічної ялинки, і це призвело до кривавого протистояння.

У травні 2017 року дисциплінарна палата Вищої ради правосуддя визнала, що суддя Аблов при ухваленні зазначеної постанови допустив дисциплінарний проступок, передбачений статтею 83 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» у редакції від 7 липня 2010 року.  Однак суддю не було притягнуто до дисциплінарної відповідальності «у зв’язку із закінченням строку для притягнення його до дисциплінарної відповідальності».

Крім цього, у липні 2017 колегія з Абловим відмовилася скасовувати рішення конкурсних торгів, по яких у лютому 2015 закуповувалися «рюкзаки Авакова». А восени 2017 трійка суддів на чолі з Абловим допомогла очільнику ДФС Роману Насірову перекласти відповідальність по справі Онищенка на місцеві ДПІ. Причому, як з’ясували ЗМІ, справа була з порушенням розподілена на трійку Аблова, а сам розгляд відбувався у письмовому режимі без залучення САП і НАБУ.

Нагадаємо,  що 2 жовтня 2017 року Міністерство охорони здоров’я України вдруге звільнило Катерину Амосову з посади ректора Національного медичного університету ім. Богомольця.

Як відомо, 20 вересня Печерський суд скасував наказ міністерства про звільнення Катерини Амосової з посади ректора медичного університету. Однак у МОЗ заперечили, що для поновлення Амосової на посаді вона мала б наново укласти трудовий договір з міністерством, та закликали правоохоронні органи розслідувати її діяльність.

7 вересня МОЗ визнало виконувачем обов’язків ректора НМУ ім. Богомольця Олександра Науменка.

Міністерство вперше звільнило Катерину Амосову з посади ректора НМУ 30 березня. У відомстві заявляли, що міністерська комісія оцінила її роботу в 2017 році як незадовільну. Амосова відкинула звинувачення і звернулася до суду.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: