В Держлісагентстві запевняють, що проти створення деяких природних парків виступають місцеві громади

В Держлісагентстві запевняють, що проти створення деяких природних парків виступають місцеві громади

У ситуації з парком «Зачарований край» місцева громада начебто занепокоєна тим, що всі три лісництва після створення парку будуть ліквідовані

В.о. керівника Держлісагентства Христина Юшкевич запевняє, що готова до роботи над розширенням території природних парків, але не всі місцеві громади підтримують створення нових заповідників. Про це вона сказала «Главкому», коментуючи конфлікт між Держлісагентством (у підпорядкуванні МінАПК) та Міністерством екології навколо збільшення природно-заповідного фонду.
Сьогодні площа заповідних територій не перевищує 6% від площі України, що в рази менше, ніж в країнах Євросоюзу. Згідно із затвердженою державною Стратегією регіонального розвитку до 2020 року, стоїть завдання: збільшити природно-заповідний фонд у 2017 році до 11% від площі усієї держави. До 2021 року ці площі вже мають досягти 15 %.

Мінекології вже має конкретні пропозиції (одна з них – відоме урочище в Черкаській області Холодний яр). Проте погодження на них досі не отримало.
«В останні роки Лісагентство заблокувало створення нових об’єктів природно-заповідного фонду. Досі не погоджений проект жодного великого національного парку, створення якого планувалось. Найяскравіший приклад – Холодний яр», - розповідає Павло Тєстов, еколог міжнародної благодійної організації «Екологія-Право-Люди».
Так, на даний момент вже завершений проект створення Дніпровсько-Тетерівського національно-природного парку – це колишні угіддя президента Януковича. Втрачати лісгоспу з економічної точки зору там немає що – бо немає старих хороших лісів, які вигідно було б рубати. Проте погодження немає. Іде мова і про розширення територій існуючих національних природніх парків в Карпатах. Приклад – спроба розширення парку «Верховинський». «Його територію хочуть збільшити на 10 тисяч гектарів, - каже Тєстов. – Місцева рада дала згоду. Верховинський лісгосп та Лісагентство проти – бо там ведуться рубки».
В свою чергу Юшкевич зауважила: «По Холодному яру ми надали свої пропозиції, надали можливість творення цього парку на площі до 4 тисяч гектарів. Якщо не помиляюсь, ми дали згоду на розширення парку «Синевир» на 2800 гектарів, парку «Ужанський» - на 18 тисяч гектарів, «Зачарований край» - на 5-5,5 тисяч гектарів. Тобто робота ведеться. Але вона має проводитись із залученням фахівців – екологів, лісників, з урахуванням економічної, соціальної та екологічної складових».
За словами Юшкевич, наприклад, у ситуації з «Зачарованим краєм» місцева громада начебто занепокоєна тим, що всі три лісництва після створення парку будуть ліквідовані. «А це доходи робочі місця, люди переживають», - пояснила вона.
Державне агентство лісових ресурсів стало першим центральним органом виконавчої влади, де був завершений конкурс на керівні посади. Ще 20 вересня комісія обрала головних кандидатів: Христину Юшкевич – на посаду голови та Володимира Бондара – на посаду її першого заступника.

Більше читайте в матеріалі «Главкома» «Лісова пісня». Хто і як заробляє на державній деревині

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: