В Міносвіти розповіли, хто цього року зміг вступити у виші без ЗНО

В Міносвіти розповіли, хто цього року зміг вступити у виші без ЗНО
Лілія Гриневич, міністр освіти і науки в інтерв’ю «Главкому»розповіла про особливості вступної кампанії цього року, а також про тих абітурієнтів, яким пощастило потрапити до студентських лав, навіть не склавши ЗНО. 

По-перше, в Україні досі діє система квот, що складають 10% від держзамовлення, і певні категорії молодих людей ними скористалася.
«Є категорії, які вступають у межах квот. І люди конкурують за те, щоб потрапити у цю квоту», - зазначила вона. Втім, це не позбавляє абітурієнтів від участі в конкурсі за квоту.
«Ти не можеш бути неготовий до вищої освіти, наприклад, не володіти базовими знаннями з предмету, який вимагається до цієї спеціальності, і претендувати на здобуття вищої освіти. Якщо ти не готовий – іди, будь ласка, підготуйся, і повертайся коли будеш готовий до цього. Це так працює, незалежно від того, яка б це категорія не була: чи особи звільнені з військової служби, чи діти-сироти, чи ті, хто не зміг пройти ЗНО через захворювання. Тому навіть в межах квот існує конкуренція та конкурсний добір. Так само додалися категорії вступників з Криму і непідконтрольних територій, які були не готові складати ЗНО», - розповіла Гриневич.
«Дітям з тих територій (Криму та окупованої частини Донбасу, - «Главком») ми дали можливість складати ЗНО. Частина цим скористалася. Але на цих територіях фактично вже два роки є російська система освіти», - нагадала міністр.
Гриневич зазначила, що діти з тимчасово окупованих територій можуть навчатися екстерном в українських школах. «Поки що в нас не розроблено, і це треба визнати, повноцінне дистанційне навчання, яке би ми могли забезпечити для цих дітей. Це для нас ще один виклик. Є якісь фрагментарні курси, наприклад, засоби із дистанційної підготовки до ЗНО. Але ці курси не можуть замінити повноцінне навчання в українській школі», - вважає вона.
«Потрібно нагадати, що створення додаткових можливостей для вступу у виші дітей з Криму та Донбасу - це також політичне рішення, яке прийняв парламент. Воно є стратегічним, оскільки створює передумови до реінтеграції в майбутньому цих територій в Україну. Ми впевнені, що Крим і Донбас є українськими і у зв’язку з цим нам потрібні молоді люди, які потім будуть допомагати реінтегрувати ці території. Саме тому вони мають здобути українську вищу освіту. Це необхідно для збереження ідентичності, виховання патріотизму. Важливо надати таку можливість дітям, які не по своїй волі опинилися на непідконтрольних або анексованих територіях. Якщо вони роблять такий вибір – вони мають право здобувати вищу освіту. І, звісно, вони мають бути готові складати вступні іспити», - зазначила міністр освіти.
Гриневич також пояснила сам механізм, як без українського шкільного атестату діти з окупованих територій могли вступити до українського вишу на умовах здачі екзаменів, а не ЗНО.
«Якщо у них є ЗНО, і вони екстерном здобули українську освіту в українських школах і мають відповідний атестат, вони можуть вступити до будь-якого вищого навчального закладу на рівні з усіма нашими вступниками.
Якщо вони не змогли цього зробити з тих чи інших причин, вони мають можливість цього року вступати до визначеної кількості вишів. Наприклад, для кримчан є квоти у 12 українських університетах по всій території країни, куди вони можуть подати так звану освітню декларацію, бо ми не визнаємо їхні документи про освіту. Далі вони мають скласти іспит з української мови та історії України і цим довести, що здатні навчатися в українському виші українською мовою. Також – скласти іспит по спеціальності. Потім, впродовж року, такі вступники мають скласти державну підсумкову атестацію з різних предметів, яка засвідчить про здобуття ними загальної середньої освіти і дозволить їм отримати атестат українського зразка», - підкреслила Гриневич.
Міністр розповіла, що схожі правила діють для дітей з непідконтрольних територій і територій розмежування, крім того, що на них не поширюються квоти. Але йдеться про вищі навчальні заклади, які розташовані в Донецькій і Луганській областях, а також навчальні заклади, евакуйовані з окупованого Донбасу.
«Такі абітурієнти просто отримують право скласти вступні іспити замість ЗНО. А от квота в 30% надана вищим навчальним закладам, які розташовані в Донецькій і Луганській областях, а також евакуйованим з окупованого Донбасу для дітей сиріт, осіб звільнених з військової служби після 30 листопада 2015 року, учасників бойових дій», - резюмувала міністр.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: