В РФ сповільнилися темпи кредитування

В РФ сповільнилися темпи кредитування
Центробанк РФ зменшив прогноз росту економіки країни в 2018 році із 1,5-2% до 1,2-1,7%

Незначні темпи росту економіки РФ відбивають бажання брати кредити

Остання статистика Центрального банку РФ фіксує сповільнення кредитування в країні в жовтні 2018 року на противагу серпню-вересню. Так об’єми роздрібних кредитів збільшилися в минулому місяці лише на 1,7% – в вересні цей показник складав 2%, а в серпні 2,5%. Корпоративний сегмент кредитів в минулому місяці виріс лише на 0,3%. В вересні 2018 року цей показник був 0,6%, а серпні вражаючі 3,5%. Про це повідомляє російське видання «Коммерсантъ».

Причиною такого зростання активності в сфері роздрібного і корпоративного кредитування в серпні і вересні цього року були можливі через нові санкції із боку США, які в тому числі могли б обмежити доступ до кредитів. Як наслідок, фізичні і юридичні особи намагалися запастися ліквідністю. Окрім того загроза нових санкцій США викликала девальвацію рубля, стимулюючи споживчий попит, в тому числі і на основі кредитних коштів. 

Зменшення можливості запровадження санкцій США призвело до повернення кредитної активності в РФ до рівня червня-липня 2018 року. При цьому експерти очікують, що активізації на ринку кредитування не відбудеться вже до кінця всього року. Цьому так би мовити сприятиме відсутність значного економічного зростання, що не стимулює фізичні і юридичні особи брати кредити. Центробанк РФ зменшив прогноз росту економіки країни в 2018 році із 1,5-2% до 1,2-1,7%.

Також зменшенню активності в сфері кредитування сприяє підняття ПДВ до 20% і зростання ключової ставки Центробанку РФ. Зростання ставки робить кредити менш доступними. Окрім того зменшенню інтересу до кредитів сприяє загальне зростання боргового навантаження серед населення РФ.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: