В Стокгольмському арбітражі «Нафтогаз» може програти 38 млрд дол, - Коболєв

В Стокгольмському арбітражі «Нафтогаз» може програти 38 млрд дол, - Коболєв
Голова НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв

У разі виграшу в судових тяжбах з російським Газпромом, газ для всіх категорій споживачів в Україні подешевшає

Сума в розмірі $38 млрд, яка може бути програна НАК «Нафтогаз України» у судових тяжбах з російським Газпромом у Стокгольмському арбітражному суді через невиконання вимоги «бери або плати» за контрактом купівлі-продажу газу, не буде виплачуватися державою.

Про це сказав голова НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв, повідомляє Укрінформ.

«У разі другого позову, який є транзитним, вимоги Газпрому – це зберегти статус Кво, тому там особливого ризику немає. У разі програшу за першим позовом, якщо «Газпрому» вдасться довести, що за положенням «бери або плати» НАК «Нафтогаз» має компенсувати суму, виплата $38 млрд буде непідйомною для компанії», – розповів Коболєв.

За його словами, у компанії є запасний план, деталей якого він поки не може розповісти. Однак у цьому випадку гарантом виплати суми стане не держава.

«Є не дуже зрозуміла багатьма спостерігачами зі сторони особливість цього позову, як і інших схожих. Судяться юридична особа Нафтогаз у державній власності, Газпром – суб’єкт приватного права. Це відносини двох комерційних компаній. Судитися з державою було б складніше», – зазначив Коболєв. 

Нагадаємо, Україна, Росія та Європейська комісія на тристоронніх переговорах не змогли досягнути домовленостей щодо так званого «зимового газового пакета».

Довідка: Україна вперше застосувала практику підписання тристоронніх протоколів про постачання газу в 2014 році в зв'язку з відмовою виконувати умови контракту з постачання палива від 2009 року і оскарженням умов цього контракту в Арбітражному суді Стокгольма. Особливістю цього протоколу є те, що підписується він трьома сторонами - Україною, Росією і Європейською комісією. У документі обумовлюються терміни, обсяги поставок газу, а також його ціна на весь період дії документа. Виходячи з усталеної практики, дія протоколу обмежується закінченням опалювального сезону - 31 березня.

Україна в кінці листопада 2015 року відмовилася від закупівлі природного газу в «Газпрому». В цілому за 2015 рік наша країна подвоїла імпорт природного газу з Європи в порівнянні з 2014 роком - до 10,3 млрд куб. м, при цьому скоротивши в 2,3 рази закупівлю вуглеводнів з Російської Федерації. Також, за даними Державної служби статистики, в 2015 році Україна імпортувала 16,4 млрд куб. м газу, що на 15,8% менше, ніж в 2014 році.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: