Подружжя росіян отримало 10 років за передачу розвідувальних даних сепаратистам «ДНР»

Подружжя росіян отримало 10 років за передачу розвідувальних даних сепаратистам «ДНР»
Бойовики терористичної організації «ДНР»

Ще трьох обвинувачених, причетних до створення терористичної організації, засуджено на п'яти років тюрми без конфіскації майна

Іллічівський районний суд Маріуполя Донецької області визнав винними подружжя росіян Ольгу Коваліс і Павла Черних за ч. 1 ст. 258-3 КК України («Створення терористичної організації») і призначив покарання у вигляді позбавлення волі терміном на 10 років кожному з обвинувачених з конфіскацією всього майна

Про це повідомляє «Главком» з посиланням на вирок суду від 9 жовтня.

Також вироком суду визнано винними трьох українців, причетних до створення терористичної організації, яких засуджено на 5 років тюрми без конфіскації майна.

За даними досудового розслідування, протягом 2014-2015 років вказані особи долучилися до побудови «Донецької народної республіки» шляхом передачі розвідувальної інформації про дислокацію Збройний Сил України у зоні проведення Антитерористичної операції на сході України.

Лідером цієї групи була Коваліс, яка мала вихід на учасника силового блоку, так званої «Республіканської гвардії» терористичної організації «ДНР». Передача відомостей про чисельність, маршрути пересування військовослужбовців, військової техніки ЗСУ здійснювалася через листування електронною поштою та мобільні телефони. 

У суді Коваліс та Черних, яких спецслужби затримали у їхньому будинку в селі Кіровське Донецької області наприкінці квітня 2015 року, не визнали себе винними. Так, за словами Коваліс, інформація, що міститься в обвинувальному акті не є розвідувальними даними, вона багато з ким говорила про ситуацію, яка склалась на Донбасі, обговорювала в Інтернеті на різних форумах, по телефону. Говорили між собою про переміщення військових та техніки поблизу їх будинку. 

На думку Черниха, оскільки в Україні не було введено надзвичайного стану на той час, то всі розмови щодо бойових дій були незасекречені та загальновідомі. Наполягав, що «ДНР» не визнана терористичною організацією. Тому просив усі визнати недопустимими та виправдати його.

Інші обвинувачені у цій справі - інженер-електрик ПрАТ «ММК ім. Ілліча», електромонтер ТОВ «Ітелком» і мешканець села Розовка Запорізької області – повністю визнали свою вину. Підтвердили, що розповідали третім особам про переміщення військової техніки ЗСУ.

Суд дійшов висновків, що, не зважаючи на те, що обвинувачені Коваліс та Черних не визнали своєї провини, їхня вина в скоєному злочині у повній мірі підтверджується дослідженими доказами та показами свідків. Зокрема, у матеріалах справи наведені уривки з переписки обвинувачених із посиланням зображень, на яких містяться карти місцевості та пояснювальні написи: «в помещении больницы находится штаб», «блок-пост», «предполагаемое место, где прячут технику», «место где спрятана техника», «грады», «а в этом месте расположен личный состав» та таке інше.

Крім цього, у вироку зазначено, що Коваліс та Черних перебуватимуть під вартою в Маріупольському слідчому ізоляторі до набрання законної сили судового рішення. Також до обох застосовано «закон Савченко», яким у строк відбуття покарання зараховано період попереднього ув'язнення з 30 квітня 2015 року до 14 грудня 2017 року та з 29 грудня 2017 року до дня набрання вироком законної сили з розрахунку один день тримання під вартою за два дні позбавлення волі.

Аналогічно «закон Савченко» застосовано до трьох інших обвинувачених.

Як відомо, у 2017 році озвучувалася інформація, що Росія зацікавлена в обміні Ольги Коваліс і Павла Черних на українських полонених, котрі утримують у російських тюрмах.

В Україні патронат (офіційна опіка над ув'язненим -фінансова допомога, юридична, інформаційна, контакти з рідними) російському подружжю надає Олексій Грубий, колишній консул РФ в Україні, нині займається в МЗС РФ питаннями країн СНД.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: