В Укрбюро Інтерполу розповіли, чому РФ не видає Януковича

В Укрбюро Інтерполу розповіли, чому РФ не видає Януковича

Співпраця України з північним сусідом в організації розшуку стосується суто кримінальних правопорушень

Початок збройної агресії Росії кардинально вплинув на організацію розшуку правопорушників поза межами України та отримання інформації про них. Про це заявив голова апарату НЦБ Інтерполу в Україні Василь Неволя, повідомляє прес-служба МВС України.
«Раніше ми оперували трьома поняттями категорії розшуку: національний, міждержавний та міжнародний. Зараз у нас єдиний канал обміну інформацією – це канал Інтерполу», – сказав Неволя.
Він зазначив, що Угода СНД про обмін інформацією, що діяла донедавна, передбачала фізичне розташування бази даних розшукуваних осіб в Москві та її адміністрування фахівцями РФ. Після початку конфлікту росіяни на свій розсуд почали використовувати базу даних, користуючись політичними мотивами. Такий варіант співробітництва не лише шкодив роботі правоохоронних органів, але й загрожував національній безпеці, тож, Україна вийшла з цієї Угоди.
З поступовою ескалацією напруги, російська сторона розпочала використовувати гібридні методи впливу, використовуючи фактор окупованих територій.
«Національне бюро РФ періодично надсилає нам запити щодо ситуацій, які виникають на території окупованого Криму. Ці провокації залишаємо без відповіді, без реагування, оскільки у нас є законодавство про статус Криму і що це окупована територія», – розповів Неволя.
Він додав, що масив даних за цими запитами накопичується та аналізується для подальшого висунення звинувачень російській стороні.
Однак, певних результатів у співпраці з північним сусідом все ж вдалося досягти. Але це стосується суто кримінальних правопорушень, які не можуть вплинути на глобальну стратегію Російської Федерації.
«Якщо, наприклад, хтось заарештований за скоєння вбивства на території України і перебуває в Пермі, то є високі шанси, що він буде заарештований і виданий Україні», – наголосив Неволя..
Однак, додав він, в ситуаціях, де фігурують високі інтереси Росії, це не спрацьовує. Саме тому до цих пір Україні не виданий президент-втікач Віктор Янукович.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: