НАБУ відсудило у прокуратури свої зброю, суперсекретні піджаки, грузинські паспорти та... посвідчення журналістів «Інтера»

НАБУ відсудило у прокуратури свої зброю, суперсекретні піджаки, грузинські паспорти та... посвідчення журналістів «Інтера»
Керівник НАБУ Артем Ситник і Генпрокурор Юрій Луценко

Вартість вилученого майна антикорупційного відомства становить майже 1 млн грн

Печерський районний суд Києва зняв арешт з речей та документів, які співробітники Генпрокуратури і СБУ незаконно вилучили з «режимної території» підрозділу Національного антикорупційного бюро України наприкінці листопада 2017 року.

Про це повідомляє «Главком» з посиланням на ухвалу суду від 2 березня.

У матеріалах справи зазначається, що 29 листопада 2017 року група слідчих Генеральної прокуратури одержала дозвіл суду на проведення обшуків у приватній власності однієї особи у рамках розслідування кримінальної справи за фактом провокації підкупу службових осіб Державної міграційної служби.

Натомість обшуки, як свідчить відповідний протокол від 29-30 листопада, були здійснені за іншою адресою, а саме – в приміщеннях, які використовуються Другим підрозділом детективів Національного антикорупційного бюро України і мають статус «режимна територія».

Обшуки проводились безперервно протягом 25 годин поспіль за участю понятих, які не перебували постійно в приміщенні, як того вимагають приписи КПК України.

Заявник клопотання вказує, що за результатами проведення обшуків вилучено майно, яке належить Національному антикорупційному бюро України на загальну суму 841,5 тис грн, у тому числі деяке майно взагалі було розукомплектовано, пошкоджено та вилучено без зазначення у протоколі обшуку.

Серед вилученого майна НАБУ були мобільні телефони та sim-карти до них, ноутбуки, карти пам'яті і флеш-накопичувачі, блокноти із чорновими записами, рушниця Tomahawk SA 1900 з двома магазинами для набоїв, пістолет Zoraki, пістолет марки ПМР, димова шашка, металева коробка з написом CafeCrema, в середині якої знаходилося 24 патрона калібру 9 мм, печатка Жовтневого райвідділу міліції міста Луганськ, гербова печатка круглої форми МВС України, службові посвідчення НАБУ, посвідчення позаштатних кореспондентів ТОВ «Телестудія «Служба інформації» (Інтер), кілька спеціальних пристроїв для прихованого запису аудіо та відео інформації, два піджака з вмонтованим спеціальним пристроєм для прослуховування, вісім паспортів громадян Грузії, три паспорти громадян В’єтнаму, один паспорт громадянина Сербії та інші документи.

Все це майно 1 грудня Печерський райсуд арештував, вважаючи клопотання та докази прокурора обґрунтованими.

Разом з тим, слідчий суддя Печерського районного суду Олексій Соколов 2 березня скасував цей арешт, що не відповідає критеріям ст. 98 КПК України,. ст. 96-2 КК України і не перебуває у власності підозрюваного. Він також констатував, шо обшуки підрозділу Національного антикорупційного бюро України, були незаконними.

Нагадаємо, що 29 листопада 2017 року офіційній сайт міграційної служби повідомляв про затримання агента Національного антикорупційного бюро під час спроби передачі хабара першому заступнику голови державної міграційної служби Діні Пімаховій. Ним виявився син колишнього народного депутата від Партії Регіонів Юрія Боярського, який намагався домовитися з Пімаховою про легалізацію в Україні громадян В’єтнаму та Ірану.

Наступного дня Національне антикорупційне бюро заявило, що Генпрокуратура та Служба безпеки втрутилися у його спецоперацію, а детектив НАБУ не пропонував хабар чиновнику міграційної служби.  За твердженням НАБУ, ведучи прослуховування для бюро, СБУ «завербувала» підозрювану для тиску та кримінального переслідування працівників антикорупційного бюро.

Сама ж Пімахова заперечила, що вимагала хабаря на суму $30 тис.

Тоді Генпрокурор Юрій Луценко заявив, що співробітники НАБУ не мали права пропонувати хабар першому заступнику голови ДМС, та що агенти бюро, всупереч закону, не проходили конкурсу, але мають доступ до таємних документів. Пізніше Луценко заявив, що весь апарат агентів НАБУ є поза законом, а під час роботи вони використовують контрабандну техніку.

Керівник НАБУ Артем Ситник слова Луценко спростував.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: