Візит Порошенка до Словенії: підписано низку угод

Візит Порошенка до Словенії: підписано низку угод
Підписання угод між Україною та Словенією

За підсумками переговорів на вищому рівні, було підписано низку двосторонніх документів про співпрацю

В рамках офіційного візиту президента України Петра Порошенка до Республіки Словенія, за підсумками переговорів на вищому рівні, було підписано низку двосторонніх документів про співпрацю. Про це повідомляє прес-служба глави держави.

Угоду (у формі обміну нотами) між Кабінетом міністрів України та Урядом Республіки Словенія про здійснення оплачуваних видів діяльності членами сімей співробітників дипломатичних представництв та консульських установ підписали заступник міністра закордонних справ України Олена Зеркаль та міністр закордонних справ Республіки Словенія Карл Ер’явець.

Угода передбачає надання на взаємній основі членам сімей українських та словенських працівників дипломатичної служби права здійснювати оплачувану діяльність на території, відповідно, Республіки Словенії та України. Документ спрямований на захист прав та інтересів громадян України – членів сімей, які перебувають на утриманні дипломатичного або консульського персоналу українських дипломатичних представництв та консульських установ.

Угода передбачає зменшення негативних наслідків періодичної зміни місця проживання працівниками дипломатичної служби шляхом надання дозволу членам сімей зазначених осіб реалізувати своє право на працю, підтримувати рівень своєї кваліфікації та отримувати можливості для подальшого професійного розвитку.

Голова Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України Сергій Савчук та державний секретар міністерства інфраструктури Республіки Словенія Клемен Потішек підписали Меморандум про взаєморозуміння у сферах енергоефективності, відновлюваної енергетики та альтернативних видів палива між Держагентством з енергоефективності та енергозбереження України та Міністерством інфраструктури та територіального планування Республіки Словенія.

Меморандум спрямований на активізацію двостороннього співробітництва між Україною та Словенією у сферах енергоефективності, поновлювальної енергетики та альтернативних джерел енергії. Документ передбачає обмін інформацією щодо механізмів реалізації проектів у зазначених сферах, обмін досвідом щодо використання «інтелектуальної енергетики» та поновлювальних видів енергії, а також виробництва електроенергії з поновлювальних джерел енергії та альтернативних видів палива.

Меморандум про співробітництво у сфері захисту прав споживачів та ринкового нагляду між Державною інспекцією України з питань захисту прав споживачів та Ринковою інспекцією Республіки Словенія підписали заступник міністра закордонних справ України Олена Зеркаль та голова Ринкової інспекції Республіки Словенія Андрейка Грліч.

Документ спрямований на встановлення правових засад двостороннього співробітництва у сфері захисту прав споживачів та ринкового нагляду, а також створення необхідних умов для ефективного функціонування відповідних систем. Згідно з Меморандумом, до конкретних напрямів співпраці відносяться, зокрема, взаємне ознайомлення з методами контролю та досвідом, накопиченим під час застосування європейських норм та директив, а також двосторонній обмін досвідом у сфері діяльності лабораторій та розгляду скарг. Сторони надаватимуть один одному публікації з питань захисту прав споживачів та інформуватимуть про свою діяльність, зокрема про заплановані міжнародні конференції та семінари у відповідній сфері.

Крім того, було підписано Угоду про співробітництво між Державною архівною службою України і Архівами Республіки Словенія, спрямовану на формування правової бази з метою розширення та поглиблення двостороннього співробітництва між державними установами України та Словенії в архівній справі. Документ сприятиме подальшій активізації взаємовигідного співробітництва українських архівістів з архівістами Словенії, розширить напрями співробітництва між сторонами щодо взаємного обміну історичними документами, що зберігаються в архівосховищах сторін; обміну спеціалістами з метою проведення спільних наукових досліджень; обміну досвідом із впровадження новітніх технологій у діяльність державних архівів; реалізації спільних наукових, видавничих та виставкових проектів. Угоду підписали заступник міністра закордонних справ України Олена Зеркаль та голова Архівів Республіки Словенія Боян Цвелфар.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: